Legumele trebuie protejate pe caniculă, asta dacă vrem să avem în continuare o recoltă frumoasă. Totul ține de modul în care udăm plantele.
Legumele și fructele nu o duc foarte bine în această perioadă și asta din cauza căldurii excesive. Totuși, există câteva măsuri care te vor ajuta să ai grijă de recoltă chiar și atunci când este caniculă.
Soarele și temperaturile ridicate sunt benefice pentru plante, dar nu și atunci când temperaturile trec de 40 de grade Celsius. Pentru a nu avea vreo problemă cu recolta în perioadele toride, pașii de mai jos ți-ar putea fi de mare ajutor.
Pentru ca plantele noastre să supraviețuiască, calmantul setei este o componentă crucială. Folosiți pompe submersibile performante, instalați butoaie de ploaie sub streașină și săpați șanțuri perpendiculare pe fluxul de apă din grădină pentru a aduce apa la capetele grădinii și pentru a proteja zonele sensibile dacă locuința este situată pe o pantă.
Cantitatea de apă recomandată pentru plante
Apa este necesară pentru plante, dar modul și momentul în care o primesc este crucial. Astfel, în cele mai grele perioade ale verii, când temperaturile sunt deosebit de ridicate, fiecare proprietar de locuință ar trebui să știe că dimineața devreme este momentul ideal pentru a uda plantele din grădină. Plantele pot fi udate și seara, dar doar după ce soarele a apus.
Este esențial să înțelegeți că nu trebuie să udați direct legumele, deoarece astfel riscați să ofiliți și să ardeți frunzele la soare. Cea mai bună măsură este să irigați solul din jurul legumelor și să mențineți frunzele uscate; în caz contrar, mucegaiul poate începe să crească peste noapte pe frunze.
Un alt aspect la care trebuie să fim atenți este cantitatea de apă pe care o oferim plantelor. Pentru ca rădăcinile să nu se ofilească, trebuie să punem o cantitate suficientă de apă. Totuși, nu trebuie să punem nici prea multă și să băltească în jurul plantelor.
Modalitatea de protejare a plantelor din solar
Folosirea unei pelicule de protecție UV este primul lucru pe care îl puteți face pentru a reduce temperatura din sera dumneavoastră. Puteți utiliza folii multi-adezive (UV, EVA/EBA, IR, AD) și tri-laminate cu grosimea de 180 microni.
Solarul are nevoie să fie răcorit, așa că dacă aveți unul cu ferestre puteți deschide mai multe pe fiecare parte pentru a lăsa aerul să circule și a modera temperatura. O altă tehnică de udare foarte eficientă este cea care folosește o „ceață”. În plus, pot fi instalate ventilatoare, dar din cauza costului ridicat al acestora, puțini fermieri pot face acest lucru.