Toamna aceasta aduce o explozie de prețuri la legume. Varza murată devine un deliciu scump, iar trufandalele sunt mai costisitoare ca niciodată.
Prețurile legumelor au crescut în această toamnă
Primele trufandale au început să apară pe tarabe, dar cu prețuri semnificativ mai mari decât în anii anteriori. De exemplu, varza roșie se vinde acum cu 10 lei pe kilogram, iar varza românească costă 7 lei pe kilogram. Potrivit românilor, aceste prețuri sunt considerabil mai ridicate decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Roșiile sunt acum vândute la prețuri variate, cu unele soiuri atingând 25 de lei pe kilogram, iar altele 12 lei pe kilogram. Deși prețurile variază între piețe, românii observă că în acest an trebuie să cheltuie mai mult pentru murături sau zacuscă.
Unii raportează cheltuieli de sute de lei pentru fructe, legume și carne, deoarece trufandalele sunt semnificativ mai scumpe la începutul lunii septembrie.
Experții prognozează creșteri de prețuri și pentru alimentele de bază, precum uleiul, făina, mălaiul, ouăle, lactatele și carnea. Specialiștii din industria alimentară estimează că aceste majorări vor începe de la 15%.
„Un 10-15% pe medie cred că probabil cu influenţe mai mari la legume şi fructe. Seceta a cam fost peste tot. Este pe de o parte fenomenul Ucraina care a blocat preţul fermierilor români.Şi puterea de cumpărare foarte scăzută, discutând efectiv despre creşterea preţului la materia primă”, a declarat Dragoș Frumosu, expert Industria alimentară, citat de jurnalul.ro.
Și prețul cartofilor a crescut semnificativ, chiar şi de şase ori în unele cazuri
Prețul kilogramului de cartofi a crescut semnificativ în piețe, iar în supermarketuri situația nu este diferită. Atât în piețe, cât și în magazine, produsele sunt tot mai scumpe, obligând cumpărătorii să plătească sume tot mai mari.
Comparativ cu anii anteriori, diferențele de prețuri sunt uriașe. Scumpirile afectează și alimentele de bază, cum ar fi uleiul, făina, laptele, mălaiul, ouăle și carnea. Specialiștii din industria alimentară avertizează că aceste majorări încep de la 15%.
Prețul cartofilor a explodat, ajungând la șase lei pe kilogram, în loc de un leu sau un leu și cincizeci de bani, cum era până de curând. Cei care obișnuiau să aibă cartofi în mod constant în casă se confruntă acum cu dificultăți, deoarece nu toată lumea își poate permite această cheltuială.
Prețul variază în funcție de magazinul de unde sunt achiziționați cartofii. În timp ce cartofii de import pot începe de la doi lei pe kilogram, cei românești ajung la șase lei pe kilogram.