Bancherii americani erau implicaţi alături de israelienii de la Nanette Real Estate Group, societate care a fost listată pe Bursa Alternativă de Investiţii de la Londra, în trei proiecte de locuinţe pe piaţa românească, care totalizau circa 1.000 de unităţi în Timişoara şi Bucureşti. Cele trei proiecte trebuiau să aducă partenerilor circa 112,4 mil. euro.
Vinerea trecută cei doi parteneri au cerut declanşarea insolvenţei în cazul proiectului City Gate pe care îl aveau planificat în Timişoara şi care trebuia să cuprindă 475 de apartamente. Judecătorii Tribunalului Bucureşti vor veni cu o decizie miercuri, 28 noiembrie. City Gate din Timişoara trebuia să aducă proprietarilor, după vânzarea apartamentelor, circa 54 mil. euro. Lehman Brothers Real Estate Partners (LBREP) deţine 50% din compania Nanette City Gate Timisoara, companie prin intermediul căreia trebuia dezvoltat proiectul, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Nanette a investit 30 mil. euro în achiziţia a cinci terenuri, trei în Bucureşti şi două în Timişoara. Investiţiile necesare dezvoltării de proiecte pe aceste loturi erau estimate la 180 mil. euro. Cel mai mare teren, de 17 ha, este localizat în Străuleşti, unde compania intenţiona să construiască 1.400 de locuinţe. Lehman Brothers Real Estate Partners era partener cu părţi egale alături de Nanette în cele două proiecte din Timişoara şi în ansamblul Lake Towers din Bucureşti, singurul scos la vânzare pe vârful pieţei imobiliare. Niciunul dintre proiectele planificate nu a mai fost finalizat.
Lehman Brothers a mai deţinut 5% din Adama, participaţie cumpărată în 2007 pentru 16 mil. euro şi răscumpărată de austriecii de la Immofinanz în iunie anul trecut când au preluat controlul integral asupra companiei. Adama este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuinţe din România, cu un portofoliu de 1.400 de apartamente finalizate. Până în prezent, Adama a investit circa 150 mil. euro în proiectele rezidenţiale din România.
Lehman Brothers se află încă în proces de faliment, care presupune lichidarea tuturor activelor deţinute la nivel internaţional pentru plata creditorilor băncii de investiţii.