Merită menţionată lenea cu care presa financiară locală a preferat să preia textul Bloomberg pe nemestecate, în ideea că e musai să fie adevărat.
Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Săptămâna trecută însă, câteva zeci de cuvinte aruncate în grabă au creat o mini-furtună în toată regula. Episodul merită examinat deoarece scoate la iveală disfuncţionalităţi ale mecanismului de circulaţie a informaţiei în pieţele financiare. Ce s-a întâmplat? Agenţia de ştiri Bloomberg a publicat săptămâna trecută un articol în care cita un raport al analiştilor de la Royal Bank of Scotland. Aceştia din urmă ar fi citat România ca fiind una din opt ţări cu risc ridicat de a declara incapacitate de plată a obligaţiilor externe (default). Fiindcă ecranele Bloomberg se află aproape pe orice birou de investitor sau trader de trezorerie care contează în lumea asta, ştirea a circulat rapid prin cercurile oamenilor interesaţi de pieţe emergente, în general, şi de regiunea Europei de Est, în mod aparte. Mai multor cunoscători li s-a părut că ceva era tras de păr şi nu tocmai în ordine. Cei care au putut citi analiza de la RBS au văzut că articolul Bloomberg era, într-adevăr, o exagerare. După presiuni ferme din partea BNR, agenţia a publicat o erată şi a făcut ce trebuia să facă de la bun început: a oferit context şi nuanţă informaţiei iniţiale, deşi asta i-a redus valoarea de şoc. Cum s-a ajuns aici?
În primul rând, e greu de crezut că agenţia Bloomberg s-a făcut vinovată de altceva decât de o caracteristică lipsă de sofisticare în abordarea pieţelor emergente. E o slăbiciune ştiută a redacţiei, fără şanse de a fi corectată curând. Deşi agenţia, unde am lucrat şi eu un an, tratează multe subiecte cu profesionalism, pieţele emergente nu sunt unul dintre ele. Pe de altă parte, climatul în orice agenţie de ştiri este de mare presiune, iar Bloomberg excelează în a crea o presiune şi mai greu de suportat în propria sa redacţie. Reporterii şi editorii sunt condiţionaţi să dea pe flux ştiri cât mai „tari“, iar adevărul informaţiei suferă – cu atât mai mult atunci când subiectele sunt relativ minore. Nu în ultimul rând, merită menţionată lenea (deghizată în avânt) cu care presa financiară locală, deşi ar fi putut obţine raportul original de la RBS, a preferat să preia textul Bloomberg pe nemestecate, în ideea că e musai să fie adevărat.
*Andrei Postelnicu este consilier al dlui Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi candidat la Preşedinţie.