Preluarea mărcii Motorola și a portofoliului său de smartphone-uri inovatoare precum Moto X, Moto G, Moto E și seria DROID, precum și seriile viitoare de produse Motorola (inclusiv ceasul Moto 360), transformă Lenovo în al treilea producător de smartphone-uri din lume.
Lenovo va administra Motorola ca pe o divizie deținută integral, al cărei sediu va rămâne la Chicago. Odată cu această preluare, Lenovo primește o nouă companie de portofoliu cu aproape 3,500 de angajați în întreaga lume – aproximativ 2,800 în SUA – care proiectează, construiesc, vând și oferă suport pentru excepționalele dispozitive Motorola.
“Astăzi am atins un prag istoric pentru Lenovo și pentru Motorola. Împreună suntem pregătiți să fim competitivi, să creștem și să câștigăm pe piața globală a smartphone-urilor. Prin construirea unui competitor puternic aflat pe locul trei și a unui challenger credibil pentru pozițiile unu și doi, vom oferi pieței ceea ce aceasta dorește – varietate, competiție și o nouă scânteie a inovației,” a declarat Yang Yuanqing, președinte și CEO, Lenovo. “Acest parteneriat a fost mereu o potrivire perfectă. Lenovo are o strategie clară, o dimensiune globală și o excelență operațională dovedită. Motorola aduce cu sine o prezență puternică în SUA și pe alte piețe, relații excelente cu operatorii, o marcă celebră, un portofoliu IP puternic și o echipă incredibil de talentată. Este combinația câștigătoare.”
“Motorola este pe mâini foarte bune la Lenovo, o companie devotată realizării unor produse extraordinare,” a declarat Larry Page, CEO, Google.
Liu Jun, vice-președinte executiv Lenovo Mobile Business Group, va fi președinte al Consiliului de Conducere al Motorola. Rick Osterloh, un veteran al Motorola, va rămâne președinte și COO al Motorola.
“Motorola a construit deja o prezență puternică pe piață, iar rezultatele recente arată încântarea clienților față de produsele lor de excepție, remarcabile prin design și simplitate,” a declarat Liu Jun, vicepreședinte executive Lenovo Mobile Business Group. “Prin combinarea forțelor celor două companii ne așteptăm să vindem peste 100 de milioane de dispozitive în acest an – inclusiv telefoane și tablete – cu ajutorul poziției Lenovo de lider pe piața smartphone-urilor din China, prin ritmul impus de noi pe piețele emergente și prin poziționarea solidă a Motorola pe piețe mai mature precum cea din SUA.”
Motorola are deja un ritm de dezvoltare puternic pe piață, determinat de recentele produse de mare succes și de inovațiile revoluționare care au asigurat o creștere puternică. Dincolo de telefoane, ceasul Moto 360 a captat atenția consumatorilor și a consacrat Motorola ca fiind o companie care se extinde în zona nouă a dispozitivelor mobile. După cum a anunțat și anterior, Lenovo se așteaptă ca Motorola să devină profitabilă în 4-6 trimestre.
Google va păstra în proprietatea sa o mare parte din portofoliul de patente Motorola Mobility, în timp ce Motorola va primi o licență pentru acest bogat portofoliu și alte drepturi de proprietate intelectuală. Motorola va păstra peste 2000 de componente ale unor patente și un mare număr de acorduri cross-license pentru patente, precum și marca și portofoliul Motorola Mobility.
Prețul total de achiziție la finalizare a fost de aproximativ 2.91 miliarde dolari (preț supus unor ajustări ulterioare), care include aproximativ 660 milioane dolari în numerar și 519,107,215 acțiuni Lenovo nou emise, cu o valoare agregată de 750 milioane dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 4.7 procente din acțiunile Lenovo, care au fost transferate către Google la finalizare. Restul de 1.5 miliarde dolari vor fi plătite către Google sub forma unui angajament pe o durată de trei ani. O compensație separată în numerar de aproximativ 228 milioane dolari a fost plătită de către Lenovo către Google pentru numerarul si capitalul deținut de Motorola la momentul finalizării.
Tranzacția îndeplinește toate cerințele și condițiile legale, inclusiv aprobările din partea autorităților de reglementare a concurenței de piață din SUA, China, UE, Brazilia și Mexic, precum și din partea Consiliului Investițiilor Străine din SUA (CFIUS). Este a cincea oară din 2005 când Lenovo primește aprobarea CFIUS pentru a achiziționa o companie americană.