Regimul occidental, criticat de profesorul Leon Dănăilă

Profesorul Leon Dănăilă a spus că, deși o alimentație sănătoasă este un factor important în menținerea sănătății, ea nu este suficientă de una singură. El a menționat câteva regimuri alimentare considerate benefice: mediteranean, Okinawa, japonez, împotriva hipertensiunii arteriale și portofoliu pentru diabet.

Pe de altă parte, el a criticat regimul occidental, predominat de fast-food, ca fiind cel mai puțin sănătos.

Dănăilă a explicat că dieta mediteraneană, bogată în fructe de mare, legume și fructe, a fost clasată pe primul loc într-un concurs recent. De asemenea, a lăudat regimul din Okinawa pentru posibilitatea de a consuma legume pe tot parcursul anului.

„Mâncarea din fast-food nu este benefică pentru organism și pentru creier”, a explicat medicul în podcastul lui Adrian Artene.

Avertisment privind consumul excesiv de pește

Peștele este recomandat în dietă, dar Leon Dănăilă avertizează asupra riscurilor consumului excesiv. El recomandă consumul moderat de carne pentru aportul de vitamina B-12, esențială pentru creier.

„Din cauza faptului că foarte mult mercur s-a răspândit în apele din oceane și în apele curgătoare și poate să ducă la apariția hidrargirismului, boala provocată de acest mercur. În general, carnea de pește este foarte recomandată, a fructelor de mare, a legumelor.

Să știți că dacă mâncați numai legume și fructe, nu rezolvați problema și n-o să puteți să trăi prea mult. Trebuie și puțină carne. În carne se găsește vitamina B-12 care este foarte benefică pentru creier, dar nu trebuie de făcut exces. Trebuie să adaptezi comportamentul la necesitățile organismului”, a adăugat acesta.

Nu trebuie uitată activitatea fizică

Un adult ar trebui să facă cel puțin 4.000 de pași pe zi. De asemenea, consumul moderat de cafea, ciocolată și alcool poate fi benefic. Profesorul Leon Dănăilă subliniază importanța moderației în orice regim alimentar.

„Este permis până la 40 de grame de alcool în 24 de ore sau poate mai puțin, dar de obicei vinul, 150 de mililitri de vin, în 24h este permis. Eu vă spun că sunt cercetări făcute de oameni de știință. Un om nu trebuie „ținut la colț” și să mănânce legume și fructe.

Încercați o zi, două să vedeți că nu puteți rezista. Nu, nu se poate. Omul este omnivor. Omul trebuie să mănânce de toate, trebuie să guste de toate. Îi dă o stare benefică”, afirmă reputatul profesor.

Echilibrul psihic este un aspect esențial, iar satisfacțiile psihice joacă un rol important în sănătate. Dănăilă avertizează că stările depresive și supărarea continuă pot duce la tulburări de imunitate și chiar la apariția cancerului.