El a susţinut că suspendarea plăţilor ar urma să fie decisă în câteva zile şi să dureze câteva luni.
Victor Ponta vede nereguli la POSDRU
Auditul european efectuat privind derularea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU pentru anii 2010 şi 2011 a indicat grave probleme de sistem, ceea ce, din păcate, ar putea duce la suspendarea acestuia, a anunţat premierul Victor Ponta.
El a spus că a solicitat ca în prima şedinţă de Guvern să-i fie prezentată o primă evaluare, urmând să se stabilească un plan de acţiune, pentru a fi evitată suspendarea programului.
Raportul de audit realizat de organismele europene urmează să fie făcut public cât de curând, a spus Ponta, care a precizat că la acest moment informaţiile au caracter neoficial.
Ponta cere DLAF investigaţii în POSDRU: "A fost un jaf acolo"
Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) să se investigheze neregulile săvârşite în perioada 2010-2011 în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), astfel încât vinovaţii să răspundă civil şi penal.
De asemenea, el a spus că foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu trebuie să răspundă politic în cazul neregulilor din cadrul POSDRU: "Am cerut DLAF-ului, pentru că nu cred că putem să mergem mai departe fără să-i identificăm pe cei vinovaţi, iar dacă miniştrii – fie că a fost vorba de domnul Botiş, domnul Lăzăroiu, doamna Barbu – nu au făcut absolut nimic şi pot fi acuzaţi clar de o neglijenţă politică, acolo unde este vorba de mai mult decât atât, cred că trebuie să existe o răspundere civilă şi penală şi cred că trebuie să dăm un semnal foarte clar. (…) Încerc să nu folosesc un termen foarte tare, dar a fost un jaf acolo", a spus Ponta.
Şeful Guvernului a precizat că principalele nereguli au fost constatate pentru perioada 2010-2011 la Autoritatea de management a POSDRU, din cadrul Ministerului Muncii, dar şi la Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei.
Printre neregulile constatate la POSDRU, premierul a menţionat faptul că în anumite programe foarte multe persoane din zona publică şi privată au încasat salarii între 3.500 şi peste 10.000 de euro pe lună: "Mi se spunea, de exemplu, despre 1.500 de euro pentru 4 ore lucrate într-un program de dezvoltare a arhivării. Sunt foarte multe salarii de peste 14.000 de lei, dar, de asemenea, sunt foarte multe salarii care depăşesc 10.000 de euro", a exemplificat premierul.
Un alt exemplu se referă la faptul că acelaşi proiect a fost prezentat identic de mai multe ori la 20 de organisme intermediare, din care la 9 a fost aprobat, iar la 11 a fost respins.
Totodată, în perioada 2010-2011, s-au constatat grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, procentajele de risc şi privind sistemul informatic de la Ministerul Muncii, în care au avut acces neautorizat 350 de persoane.
Faţă de neregulile din perioada 2010-2011 la DLAF s-au centralizat în 2010 doar 14 sesizări, iar în 2011 alte 9 sesizări. În ultimele 2 luni, de când s-a schimbat în totalitate conducerea Autorităţii de Management, au fost deja 172 de sesizări.
"În 2010 şi 2011 toată lumea a luat bani de la POSDRU fără niciun fel de control, fără niciun fel de interes, fără niciun fel de capacitate de a demonstra ce se întâmplă cu acei bani, dacă sunt cu adevărat pentru scopul fundamental dezvoltarea resurselor umane sau de fapt e vorba de bani pe care fiecare i-a folosit pentru nişte salarii de dimensiunile pe care le-am prezentat", a mai susţinut premierul Ponta.
Orban: Beneficiari POSDRU raportau peste 24 de ore lucrate pe zi pentru a fi plătiţi suplimentar
Beneficiari ai Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au raportat că au lucrat mai mult de 24 de ore într-o singură zi, pentru a le fi decontate venituri mai mari, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la Guvern.
"Sunt beneficiari care au raportat ca număr de ore lucrate zilnic peste 24 de ore. În mod normal, ca să faci legătura la anumite salarii atât de mari, trebuie să raportezi un anumit număr de ore. S-a ajuns inclusiv în situaţia în care au fost raportate mai multe ore lucrate decât numărul de ore ale zilei", a spus Orban
Sulfina Barbu despre acuzaţiile privind POSDRU: "Premierul este într-o mare eroare"
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat astăzi că premierul Victor Ponta a făcut afirmaţii nefundamentate când s-a referit la nereguli majore privind derularea POSDRU ce s-ar fi comis în perioada mandatului ei ca ministru al Muncii, iar la vremea respectivă Comisia Europeană a decontat plăţi în valoare de 190 milioane de euro.
"Este într-o mare eroare domnul prim-ministru, aşa cum ne-a obişnuit, iese cu informaţii nefundamentate. În perioada în care am fost ministru au fost efectuate plăţi de către Comisia Europeană în valoare de 190 milioane de euro, ceea ce cred că poate fi verificat şi plăţile au fost decontate de către Comisie", a susţinut fostul ministru al Muncii, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL.
Sulfina Barbu a explicat că în perioada mandatului său la Ministerul Muncii a fost identificată o listă de 348 de proiecte cu potenţial de risc: "Şi acea listă a fost dată către Autoritatea de Management pentru a fi verificate toate acele contracte şi nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect. Şi, împreună cu comitetul de monitorizare şi Comisia Europeană, a fost întocmită o listă de măsuri de corecţie pe Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane tocmai pentru a fi corectate atât plăţile care au fost făcute în avans, cât şi întârzierile, cu justificarea plăţilor care au fost făcute în avans. Deci lucrurile acestea au fost stabilite împreună cu cei de la Comisia Europeană în perioada de patru luni cât am fost ministru", a afirmat Sulfina Barbu.
Întrebată dacă ştia ceva despre salarii de 10.000 de euro pentru patru ore lucrate, Barbu a spus că au fost identificate astfel de situaţii în domeniul salarizării: "În domeniul salarizării au fost identificate salarii foarte mari şi am dispus către organismul intermediar de la Ministerul Educaţiei, pentru că acest minister are două organisme intermediare pe POSDRU, să facă verificările şi corecţiile necesare astfel încât salarizarea să fie adusă în raport cu ceea ce înseamnă, de exemplu, salarizarea profesorilor în România. Toate aceste puncte sunt dovedite la Autoritatea de Management şi pot fi verificate", a completat fostul ministru al Muncii.
Despre cine se face vinovat de situaţiile reclamate pe POSDRU, Sulfina Barbu a spus: "Să ne uităm să vedem dacă ghidurile care au fost lansate, pentru că, în perioada mandatului meu nu au fost ghiduri lansate, dacă proiectele sunt în concordanţă cu ghidurile şi dacă s-au respectat procedurile de acolo. Dar asta trebuie verificat pe fiecare proiect de finanţare în parte, asta am dispus în perioada în care am fost ministru".
Întrebată de presă dacă România riscă să piardă finanţarea europeană în acest domeniu, Barbu şi-a exprimat speranţa că Autoritatea de Management şi organismele intermediare vor face toate eforturile astfel încât fondurile să nu fie pierdute.
"După cum ştiţi, a fost o lună de întrerupere de plăţi, iar pentru ceea ce se întâmplă acum trebuie să iasă responsabilii şi să spună care este situaţia la zi", a declarat fostul ministru al Muncii.
Blaga îi cere premierului să spună toate persoanele are au luat bani nemeritaţi prin POSDRU
Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, i-a cerut premierului Victor Ponta să-i prezinte cu nume şi prenume pe cei care au luat bani nemeritaţi prin POSDRU şi i-a cerut să nu facă diferenţieri în acest sens: "Dacă sunt lucruri în neregulă, îl rog pe domnul prim-ministru să le facă publice cu nume şi prenume, persoanele care s-au îmbuibat, după cum spune domnia sa, acolo. Dar să-i spună pe toţi, de sus până jos, indiferent ce funcţii ocupă unii în anumite instituţii publice. Să spună care sunt oamenii publici care au luat bani nemeritaţi de acolo. Poate că unii dintre ei conduc şi televiziuni, poate îi dă pe toţi. Ar fi foarte bine să nu facă diferenţieri din acest punct de vedere, să fie extrem de atent", a declarat Vasile Blaga, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL.
Preşedintele Senatului a adăugat că a urmărit declaraţiile de azi dimineaţă ale premierului pe subiectul POSDRU.
"I-aş reaminti domnului prim-ministru, ca fost coleg cu mine în Guvernul PDL-PSD în 2009, şi îşi aduce aminte că aproape niciuna din autorităţile de management nu era acreditată. În programul de guvernare scris pe picior nu făceau nici măcar o diferenţiere – şi eu am amendat acest lucru în cuvântul meu de la învestirea Guvernului – între ADR-uri, care nu se supun prin lege în niciun fel Guvernului, şi autorităţile de management. Mai nou, auditul nu e nou la Ministerul Muncii, iar fostul ministru, doamna Boghicevici, a luat măsurile care s-au impus şi au fost reluate plăţile după 44 de zile", a adăugat Vasile Blaga.
Sursa: Agerpres