Astăzi este ultima zi în care România trebuia să trimită la Bruxelles informațiile privind modificarea sistemului de achiziții publice, astfel încât țara noastră să reia transmiterea facturilor pentru decontarea cheltuielilor din cadrul proiectelor finanțate din fonduri UE. 
”Nu știu ce hotărâre va lua Comisia Europeană, însă documentele vor fi atent analizate și, probabil, se vor cere informații suplimentare. Sperăm ca la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie să putem relua transmiterea cererilor de decontare la Bruxelles”, a spus Orban.
În urmă cu câteva luni, preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor elibigile pentru proiectele finanţate din fondurile UE și să fie verificate toate proiectele care au apelat la sistemul de achiziții publice.
Anterior, Comisia Europeană decisese să sisteze plățile în cadrul uneia din axele Programului Operațional Regional, în urma unor nereguli constatate. Bruxelles-ul a atenționat că, în România, există probleme legate de sistemul de achiziții publice.