Proaspătul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a cărui misiune este creșterea absorbției de fonduri europene, a declarat că autoritățile române au cerut întreruperea plăților pentru programe legate de achizițiile publice până cel puțin în noiembrie, pentru a putea modifica mecanismul de funcționare a sistemului de achiziții publice. Acesta a precizat că, în cel mult trei luni, va propune realocarea fondurilor europene între ministere, deoarece există programe unde banii nu pot fi cheltuiți.
”Schimbări peste noapte nu vor putea fi înregistrate, pentru că cel puțin până în luna noiembrie plățile pentru programe legate de achizițiile publice sunt întrerupte printr-o decizie a părții române în ideea de a schimba mecanismul de funcționare a sistemului de achiziții publice și, în al doilea rând, pentru a verifica toate proiectele ale căror facturi au fost trimise la Uniunea Europeană și a vedea dacă nu cumva sunt probleme. Unde sunt probleme, banii vor fi transferați”, a precizat oficialul român.
”Tot sistemul de achiziții publice va trebui reacreditat. În două-trei luni nu vom vedea decât o îmbunătățire minimă a ratei de absorbție pentru că vom transmite facturi la Uniunea Europeană numai pe programele care nu sunt legate de achiziții publice, de exemplu pe Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane”, a adăugat acesta.
Se vor lua bani de la ministerele care nu îi pot cheltui
De asemenea, Orban a precizat că va cere realocarea banilor europeni între ministere, pentru a merge către programele unde aceștia pot fi cheltuiți.
”O să propun realocarea unor fonduri între ministere, în ideea să transferăm banii acolo unde se pot cheltui. Este clar că pe anumite programe nu pot fi cheltuiţi. Trebuie să ne hotărâm în două-trei luni pentru că nu mai este timp. Va fi nevoie şi de încă trei luni ca să ne aprobe Comisia Europeană această realocare”, a declarat miercuri ministrul Leonard Orban, la o conferinţă pe tema cadrului bugetar multianual al UE.
Despre realocarea acestor fonduri a vorbit și ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, care speră să adune astfel circa un miliard de euro, bani care ar urma să fie apoi folosiți și pentru reabilitarea termică.
Miza negocierilor pentru buget este viitorul Europei
Leonard Orban a declarat că miza discuțiilor privind bugetul din perioada 2014-2020 al Uniunii Europene este însuși viitorul bătrânului continent.
”Negocierile de acum pentru buget nu sunt pentru bani, ci, mai mult ca oricând, e o negociere între cei care vor mai multă Europă şi cei care se retrag, care vor mai mult naţionalism, riscând astfel să distrugă tot ce s-a construit în ultimii ani. Acest lucru pune în pericol chiar viitorul Europei, aceasta este miza”, a declarat oficialul român.
Acesta a subliniat că există voci importante care susțin o reducere semnificativă a bugetului Uniunii Europene și consideră că propunerea înaintată de Comisie privind bugetul multianual din perioada 2014-2020 este o variantă destul de bună pentru România.
”Sigur că nu este perfect, ne va afecta limitarea plăţilor directe pentru fermieri. De asemenea, este introdus principiul condiționalității, care ne va crea probleme, dar obiectivul final al României este ca Uniunea să aibă la final un buget adoptat. Și așa va fi extrem de greu. Este dificilă până și adoptarea bugetului UE pentru anul următor pentru că este nevoie de votul unei majorități calificate, dar după 2013 se va cere unanimitate la vot”, a adăugat proapătul ministru.
De asemenea, acesta s-a arătat nemulțumit de ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Discuția privind bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2020 a fost prilejuită de vizita la București a lui Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget şi Planificare Financiară.