‘Ca simplu cetăţean aş recomanda celor care au o anumită sumă de bani, în general, să aplice principiul ouălelor în mai multe coşuri. Şi să nu uite că există acea protecţie pentru deponenţi, plafonul de 100.000 de euro, care e un element important şi de care trebuie să se ţină cont’, a declarat Orban.
În context, ministrul a subliniat că are încredere în băncile din România.
‘Bineînţeles că am încredere. E foarte important să ştim care e situaţia sistemului bancar românesc, acest sistem este solid, Banca Naţională a României a aplicat nişte reguli prudenţiale chiar mai stricte decât prevederile la nivel comunitar, fapt care a garantat o anumită soliditate, atât a băncilor româneşti, atâtea câte au mai rămas, cât şi a filialelor băncilor din zona euro prezente pe piaţa românească. Sigur, asta nu înseamnă că am putea fi scutiţi de orice fel de risc în condiţiile în care situaţia externă, situaţia din diferite state membre ale Uniunii Europene se va deteriora în continuare’, a mai spus ministrul.
Ministrul Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, are economii, conturi curente şi depozite de peste 210.000 de euro în bănci cu capital majoritar străin, dar şi românesc, el declarându-se încrezător în moneda unică europeană.
‘Rămân încrezător, nu mă sperie în niciun fel acele scenarii care au fost create, privind posibilitatea spargerii zonei euro, posibilitatea dispariţiei zonei euro sau chiar a dispariţiei monedei euro. E puţin probabil, pentru că – ce am putut constata cu ochii mei, pentru că l-am însoţit pe preşedintele Băsescu la reuniunile Consiliului European din martie 2010 şi până prezent – am putut constata voinţa liderilor europeni de a lua măsurile necesare pentru protejarea zonei euro’, a spus Orban.
Deşi are economii numai în euro, ministrul s-a declarat încrezător şi în leu.
‘Sigur, şi leul arată în momentul de faţă suficient de bine. Eu nu sunt specialist, eu sunt simplu cetăţean, v-am răspuns ca simplu cetăţean care are nişte bani la bancă. Leul pare destul de solid în momentul de faţă, au fost semne încurajatoare. Eu sper ca acele condiţii externe să nu se deterioreze în continuare atât de mult ca şi leul să fie afectat’, a mai afirmat demnitarul.
În interviul acordat AGERPRES, Leonard Orban a vorbit şi despre deciziile de la Consiliul European de iarnă şi nu a exclus posibilitatea ca România să participe, pe termen lung, la capitalizarea Fondului Monetar Internaţional, deşi în prezent se află în acord cu FMI.
SURSA: Agerpres