Asistenţa financiară nerambursabilă în cadrul Politicii de Coeziune Economică şi Socială a Uniunii Europene se acordă României prin Fondurile Structurale şi de Coeziune în cadrul obiectivelor „Convergenţă” şi „Cooperare teritorială europeană”.
Suma totală a Fondurilor Structurale şi de Coeziune alocate României pentru perioada 2007-2013 este de 19,668 miliarde euro, din care 12,661 miliarde euro vor fi alocate prin Fondurile Structurale în cadrul obiectivului „Convergenţă”, 6,552 miliarde euro sunt alocate prin Fondul de Coeziune, iar 0,455 miliarde euro vor fi alocate obiectivului „Cooperare Teritorială Europeană”.
Leonard Orban a ajuns ministru după ce Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, aceasta în urma  avizului favorabil dat luni de Comisiile parlamentare de administraţie şi afaceri europene pentru preluarea conducerii respectivului minister.
Tot marţi, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţia de ministru al Afacerilor Europene a lui Leonard Orban, precum şi pe cel de eliberare a acestuia din funcţia de consilier prezidenţial. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru va avea loc după publicarea decretelor în Monitorul Oficial al României.