Leoparzii sunt considerați „vulnerabili”
Leoparzii sunt considerați „vulnerabili” din cauza pierderii habitatului și a conflictului dintre om și animalele sălbatice. Cu toate acestea, oamenii de știință se străduiesc să adune date fiabile care să ajute la inversarea declinului populației. Studiul, realizat pe o întindere de 450 km2 din Parcul Național Nyerere din Tanzania, a utilizat bioacustica, o tehnică folosită de obicei pentru monitorizarea păsărilor și a speciilor marine, pentru a monitoriza zone mult mai mari. Acest lucru ar putea conduce la studii mai complexe, cum ar fi estimarea populației, un parametru cheie pentru a ajuta factorii de decizie și practicienii din domeniul conservării să înțeleagă cum să gestioneze peisajele și să atenueze conflictele dintre oameni și animalele sălbatice.
Echipa de cercetare a atașat 50 de perechi de camere la copaci de-a lungul drumurilor și potecilor, plasând microfoane lângă fiecare cameră pentru a identifica leopardul din cameră și pentru a extrage hohotele de urlet din sunet. Apoi au folosit un sistem de modelare pentru a analiza modelul temporal al răgetului unui leopard, constatând că identificarea individuală a fost posibilă cu o precizie generală de 93,1%.
Ce a demonstrat studiul
Studiul arată că utilizarea mai multor forme de tehnologie pentru a înregistra date complementare poate exploata o varietate mai mare de trăsături ale speciilor decât studiile bazate doar pe o singură tehnologie. Autorul principal Jonathan Growcott, doctorand la Universitatea din Exeter, a declarat că descoperirea faptului că leoparzii au răgete unice este o descoperire importantă, dar fundamental de bază, care arată cât de puțin știm despre leoparzi și carnivorele mari în general.
Succesul utilizării unei combinații de diferite tipuri de tehnologie ar putea determina și alte persoane să se gândească la modul de integrare a diferitelor tipuri de tehnologie în cercetările lor, întrucât datele bogate pe care le oferă acestea ne-ar putea ajuta să înțelegem ecosistemele și peisajele într-un mod mai holistic, scrie sciencedaily