Letonia ar putea fi nevoită să își majoreze cheltuielile pentru apărare și să introducă serviciul militar obligatoriu pentru cetățenii săi, inclusiv pentru femei, pentru a limita orice posibile riscuri de securitate generate de Rusia, a declarat președintele Egils Levits.

Letonia ar putea cheltui mai mult pentru apărare

Țară membră a NATO și a Uniunii Europene, Letonia intenționează să își majoreze treptat bugetul pentru apărare până la 2,5% din produsul intern brut până în 2025, de la aproximativ 2% în prezent, pe măsură ce își consolidează securitatea după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Levits, în vârstă de 67 de ani, a declarat luni că planurile de cheltuieli existente acoperă construirea mai multor baze militare pentru a găzdui mai multe trupe din partea aliaților NATO – o creștere convenită la summitul NATO de la Madrid de luna trecută – dar că Letonia, o fostă națiune sovietică precum Ucraina, ar putea avea nevoie să cheltuiască mai mult.

„Securitatea este prioritatea politicii noastre de astăzi”, a declarat Levits pentru Reuters.

„2,5% (din PIB) este un procent deja angajat acum, dar poate că nu ar fi suficient și ar trebui să fim pregătiți pentru asta.”

Președintele Lituaniei, țară vecină, a cerut creșterea cheltuielile pentru apărare la 3%, după ce Polonia a introdus același obiectiv.

Serviciul militar ar putea să redevină obligatoriu

Între timp, ministrul Apărării din această țară, Artis Pabriks, a evocat, de asemenea, perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, abandonat la mijlocul anilor 2000. Levits a sugerat că serviciul ar trebui să acopere toți cetățenii, inclusiv femeile.

„Cred că ar trebui să avem egalitate în această privință și susțin această idee pentru toți cetățenii letoni de vârstă specifică … acest lucru ar trebui să se facă independent de sexul lor”, a spus el, deoarece ar permite creșterea numărului de persoane cu abilități militare în rezervă.

Ambele modificări propuse – la serviciul militar și orice creștere a cheltuielilor – vor fi revizuite de parlament înainte de a intra în vigoare. Ministerul Apărării dorește ca serviciul militar să înceapă în mod voluntar anul viitor, înainte de a deveni obligatoriu din 2028.

Letonia a fost printre primele țări care au făcut apel la utilizarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de stat rusești înghețate de sancțiunile occidentale pentru reconstrucția Ucrainei, iar Levits a declarat că avocații europeni analizează modalitățile de implementare.

„Încălcarea dreptului internațional de către Rusia este cea mai gravă încălcare a dreptului internațional de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar dreptul internațional prevede, de asemenea, reparații. (…) Nu ar trebui să permitem ca un stat să încalce dreptul internațional fără consecințe”, a spus el.

Întrebat dacă se așteaptă la vreun conflict direct între statele baltice și Rusia, Levits a spus: „Nu, nu mă aștept la un conflict direct. Nu … Din primul și principalul motiv – NATO este capabilă să apere fiecare stat membru și există o voință politică foarte puternică de a face acest lucru”.