Letonia este in situatia de a avea nevoie de sprijin financiar extern. Potrivit ministrului de Finante leton Atis Slakteris, tara sa va cere in viitorul apropiat un ajutor de trei miliarde de euro. Pentru ministru, nu prea conteaza de unde vor veni banii, dar sustine ca cele mai probabile surse vor fi Uniunea Europeana sau Fondul Monetar International.

Ministrul a afirmat in cadrul unui interviu televizat ca Letonia nu are disperata nevoie de bani dar ca o suma de cel putin doua miliarde ar „face economia sa mearga fara poticneli”, iar trei miliarde ar face ca tara sa treca peste criza fara probleme.

Daca Letonia ar accesa un astfel de imprumut, ar intra in clubul tarilor care nu ar fi putut face fata crizei prin resurse proprii. Deja au fost imprumutate Ungaria, Ucraina, Islanda, Serbia si Pakistan, iar Belarus si Turcia se afla deocamdata in discutii. Situatia din Letonia este departe de a fi atat de roza incat ministrul de Finante local sa se gandeasca la un imprumut doar ca o solutie de rezerva. Trebuie luat in calcul faptul ca economia tarii a scazut in al treilea trimestru al anului cu 4,2% si este de asteptat ca in anul urmator sa sufere o contracte severa de circa 5%.