Cea mai mare amenințare asupra cursului de schimb pare să vină, în prezent, de la criza din Grecia. Economia internă este, în mare parte, calmă, cu o evoluție conform așteptărilor, ceea ce face ca leul să rămână stabil. Doar apariția unor distorsiuni grave la nivel european ar putea deprecia semnificativ moneda națională.
Valoarea euro din prima zi de tranzacționare a acestui an era de 4,2698 lei. După cinci luni, cotația a coborât până la 4,1208 lei, adică o depreciere de 3,48%. Variația este foarte redusă și indică o monedă stabilă, indiferent dacă aprecierea leului este stopată de către Banca Națională (pentru a nu afecta exporturile) sau nu. Față de dolar, leul a crescut mai mult, aproape 11%, coborând de la 3,2056 lei până la 2,8571 lei.
Variația mai mare față de valuta americană a vut loc în contextul internațional de depreciere a dolarului. Recuperarea din ultimele săptămâni, mai ales după ce forțele armate americane l-au ucis pe Osama Bin Laden, s-ar putea dovedi insuficientă pentru o revenire prelungită, date fiind problemele legate de datoria publică pe care le au SUA. Dar nici euro nu se simte mult mai bine, criza datoriilor suverane, în special cea din Grecia, amenințând puternic valoarea monedei unice.
Ultimul raport asupra cursului realizat de analiștii de la Raiffeisen Bank indică un nivel al euro de 4,1 lei la sfârșitul acestui an. „O continuare a aprecierii leului ar putea avea un impact negativ asupra competitivităţii exporturilor“, se arată în raport, care adaugă că aprecierea din ultimele luni s-a bazat mai mult pe intrări speculative de capital străin. Ideea de la care pornesc analiștii băncii este că economia nu și-a revenit suficient pentru a justifica o întărire semnificativă a monedei naționale. Inflația ar trebui să ajungă la 5,3% la finele anului și în opinia celor de la Raiffeisen, nivel apropiat de prognozele oficiale, scăderea fiind facilitată și de dispariția efectului de majorare al TVA din iule 2010.
Intrări de capital străin speculativ
Evident, exportatorii consideră că nivelul cursului ar trebui să fie mult mai mare, pe la 4,7 – 4,8 lei pentru un euro. „Nu credem că este acceptabilă întărirea monedei naționale într-o țară care se află într-o criză profundă, o țară a pieței unice, fără posibilități de a acționa prin bariere de orice fel“, spune Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Trecem peste faptul că într-o economie în recesiune nu este obligatoriu ca moneda să se deprecieze, dar nu putem să nu menționăm că, pentru exportatori, un leu cât mai ieftin este mai profitabil.
Din fericire, cursul nu este stabilit nici după dorințele exportatorilor și nici după cele ale speculatorilor (care ar vrea ca leul să se aprecieze atunci când realizează un exit). Optimismul de anul acesta și revenirea încrederii în economie au pus oricum leul pe un trend ascendent. O prea mare apreciere nu ar fi, într-adevăr, pozitivă pentru economie, însă BNR nu va permite un curs sub 4 lei pentru un euro. Cel puțin nu în 2011.
Cum dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25% în prezent, nu se va modifica prea curând din cauza inflației încă ridicate, este de așteptat ca fluxurile de capital străine să continue să intre pe termene scurte, pentru a beneficia de diferențailul de dobândă dintre piața internă la leu și cea internațională la euro sau dolar. Intrări care vor oferi susținere unui leu puternic, menținând presiunile de apreciere. Adică un curs apropiat de cel actual, de 4,1 lei pe euro.
Leul stă fără emoții în fața monedei europene
8 iunie 2011, 09:01
Ultima modificare în 8 iunie 2011, 12:01
Leul este o monedă stabilă în 2011, iar nivelul de 4,1 lei pentru un euro pare de neclintit. Revenirea economiei și intrările de capital străin speculativ aduc suportul necesar stabilității.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- „Bula” Oltchim înmulțește banii investitorilor. Azi, acțiunea a crescut cu 15%
- Cursul a depășit 4,15 lei pentru un euro
- Isărescu desfiinţează speculaţiile privind intervenţia BNR cu un miliard de euro în piaţa valutară
- Cotaţiile acţiunilor listate la Bursă s-au apreciat cu 1,20%
- Azi primești 4,10 lei pentru un euro, peste câteva luni l-ai putea cumpăra înapoi cu 4 lei sau chiar cu 3,90
- Care este cel mai bun moment să investești la bursă
- «Cardul Kogălniceanu», ajutorul firmelor mici
- Joc periculos la Oltchim: Ordine de peste 100 milioane lei au fost lansate temporar în piaţă
- Leul s-a apreciat, vineri, cu 0,10% în faţa euro
- Piețele financiare internaționale se cutremură. Urmează colapsul?