Leul a înregistrat pe pieţele financiare cea mai mare apreciere atât faţă de euro, cât şi comparativ cu dolarul american, în luna aprilie, dar şi per ansamblul anului 2013, dintre monedele din Uniunea Europeană, potrivit unei analize a Noble Securities - sucursala România.
‘Luna trecută, leul a crescut pe pieţele financiare cu aproximativ 2% în faţa euro, şi cu circa 4,8% comparativ cu dolarul american. După primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană. Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la ^BBB-^, cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale’, a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities – sucursala România, într-un comunicat remis AGERPRES.
Acesta a mai spus, totodată, că leul se află în aceste zile pe un trend de apreciere, testând pe pieţele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 euro.
‘În acest an, în luna ianuarie, leul a mai avut o tentativă semnificativă de a coborî sub acest nivel, dar pieţele au respins atunci această mişcare. Din câte se vede până acum, este probabil ca piaţa să reacţioneze la fel şi de această dată’, a arătat Silviu Pojar.
După performanţele bune din primul trimestru, coroana suedeză s-a depreciat consistent în aprilie în faţa Euro (cu circa 2,2%), pe fondul creşterii ratei şomajului în Suedia, contrar aşteptărilor analiştilor. Zlotul polonez şi coroana cehă au încheiat luna trecută cu variaţii destul de reduse faţă de începutul acesteia, comparativ cu moneda unică europeană. Forintul s-a apreciat cu circa 1,3% în aprilie în faţa euro, dar rămâne cu o scădere de circa 2,8% la nivelul primelor patru luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu circa 2,1% în perioada ianuarie – aprilie, comparativ cu moneda unică europeană, iar coroana cehă cu aproximativ 2,7%. Dintre monedele din UE, lira sterlină a marcat pe anul în curs cea mai mare scădere faţă de euro, respectiv de 4,3%.
Firma de brokeraj Noble Securities România este membră a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding, care deţine bănci de retail, private banking, corporate banking, fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane euro, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane euro.
Sursa: Agerpres