Daca pana in octombrie am avut leul „slab”, de acum vom vorbi despre leu „tare” si la propriu si la figurat. Asa ca am vazut timp de patru zile cum cursul euro scade la nivelul de la finele lui octombrie 2003, iar dolarul se intorcea la valorile din octombrie 2001. Cine ar fi putut anticipa o asemenea evolutie a cursurilor. Probabil ca guvernatorul BNR, care atentiona la inceputul anului ca cea mai sigura moneda de economisire ramane leul.De altfel, reducerea dobanzii de interventie, la 18,25% fata de 21,25% la inceputul anului, scaderea inflatiei, cresterea rezervei valutare, iar, acum, aprecierea leului sunt etapele premergatoare denominarii leului si liberalizarii totale a contului curent.Analistii atrag atentia ca aprecierea leului este folosita de BNR ca o „supapa de siguranta”, pentru a limita inflatia importata in urma majorarii pretului la petrol (care este exprimat in dolari).Decizia BNR de a promova o mai mare flexibilitate a cursului de schimb, prin limitarea interventiilor, a fost perceputa de banci ca o oportunitate imediata de speculare.Asa ca am vazut euro coborand de la 40.870 lei, la finele lui octombrie, la 39.447 lei, joia trecuta, pentru ca vineri, BNR sa reactioneze, indepartand cursul de pragul de 39.000 lei, moneda unica urcand la 39.814 lei.O apreciere prea mare a leului fata de euro ar fi in contradictie cu evolutia paritatii euro/dolar, moneda unica apropiindu-se, la randul sau, de pragul de 1,30 dolari.Deprecierea monedei americane a provocat o crestere importanta a celei nationale, cursul coborand de la 32.057 la 30.950 lei.Fluctuatiile zilnice ale cursului vor fi in perioada imediat urmatoare mari, pentru ca apoi ele sa inceapa sa se reduca, BNR monitorizand cu atentie „tunelul” prin care vor evolua acestea.Insa tendinta de apreciere reala a leului va continua, atata vreme cat banii romanilor care muncesc in strainatate vor crea un surplus in piata. Lor li se adauga „banii fierbinti”, care alearga dupa lei, pentru a profita de dobanzile ridicate.
Euro este cotat pentru Craciun la 39.900 lei
Lipsa competitivitatii economiei romanesti ar putea crea un colaps in momentul in care BNR va reduce drastic dobanda de referinta. De altfel, in acest moment exista riscul de suprapreciere a leului. Avem in vedere faptul ca, inca de la jumatatea anului, au aparut numeroase declaratii care indicau un nivel al cursului euro de 35.000 – 36.000 lei.Dobanzile bancare si cele ale titlurilor de stat au adus in Romania cel putin un miliard de euro, sositi sa speculeze diferentialul fata de curs. Insa ar trebui doar un moment de „ezitare” si vom vedea cum cursul poate salta intr-o singura zi cu mai multe procente, asa cum s-a intamplat in Ungaria sau Polonia, banii fierbinti grabindu-se sa plece din tara.Exportatorii simt deja in ceafa un vant rece, avand in vedere ca ei obtin mai putini lei pentru euro sau dolarii primiti. Ei atrag atentia ca relaxarea politicii valutare va accentua dezechilibrul comercial, care ar putea atinge, in opinia lor, sase miliarde de euro. Dealerii bancari nu se mai incumeta sa prognozeze care va fi evolutia cursului in urmatoarele saptamani. Ei cred ca acesta va fi reglat de cerere si oferta, atata vreme cat BNR se va tine departe.Cei mai curajosi estimeaza ca la sfarsitul anului euro ar putea ajunge fie la 38.500 – 39.000 lei, fie va reveni la 40.000 lei. In cazul dolarului, estimarile flucutueaza intre 30.000 lei, daca paritatea se va mentine la 1,29 dolari, si 32.500 – 33.000 lei, daca acesta se va aprecia fata de euro.Raportul leu/euro a fost cotat la inceputul saptamanii, pentru decembrie, pe piata la termen de la Sibiu, la 41.200 lei, pentru ca vineri pretul sa scada pana la 39.900 lei.Scaderea dolarului este mult mai spectaculoasa. La sfarsitul lui septembrie, primele tranzactii au fost realizate la 34.100 lei, pentru ca la inceputul saptamanii trecute sa coboare la 32.400 lei. Scaderea nu s-a oprit aici, vineri tranzactiile realizandu-se la 31.400 – 31.550 lei.
Dolarul pregatit de un nou minim
Analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana merge pe cartea aprecierii euro, care reduce presiunile facturii petroliere, in momentul in care inflatia anualizata a urcat la 2,5%, dar ar putea interveni in cazul in care va fi depasit pragul de 1,30 dolari.Aceasta a facut posibila mentinerea dobanzii din zona euro la 2%, pentru a 17-a luna consecutiv. Insa, in perioada urmatoare, s-ar putea ca aceasta sa creasca, asa cum au lasat sa inteleaga unii dintre guvernatorii bancilor centrale nationale.Pentru sfarsitul lui 2005 se estimeaza o crestere a euro la 1,35 sau chiar 1,40 dolari. O asemenea posibilitate ar putea pune BCE in postura bancii centrale japoneze, care intervine permanent in momentul in care yen-ul se apreciaza. Euro a crescut in ultimele doua luni cu 4,5%, fata de 13,4% in perioada noiembrie 2003 – februarie 2004.Saptamana trecuta in ciuda rezolvarii rapide a alegerilor prezidentiale, paritatea s-a mentinut in jurul valorii de 1,28 dolari, pentru ca vineri sa fie depasit pragul de 1,29 dolari, ceea ce face posibila atingerea valorii de 1,30 dolari.
In asteptarea leului greu
„Grupul celor care au credite in valuta saluta cursul leului!”. Aceasta ar trebui sa fie melodia la moda zilele acestea, dar surpriza: melodia care se aude este una de panica generala. Ce se intampla, vine sfarsitul lumii? si aceasta pentru ca, in ciuda tuturor recomandarilor, populatia inca tine valuta la saltea sau la banca cu o dobanda de mizerie. Astfel, multi romani s-au trezit peste noapte mai saraci. In opinia mea, este destul de ciudat momentul in care BNR a anuntat ca nu mai intervine in piata, dar sa luam decizia ca atare si sa avem incredere ca ea se incadreaza in prognozele pe termen mediu de intarire a leului, de prefigurare a unei masuri anuntate si asteptate, anume introducerea leului greu, masura care cred ca trebuie pregatita si printr-o miscare de genul celei care a avut loc. Mai sunt multe alte argumente in favoarea cresterii cursului leului, contrare opiniei ca se favorizeaza importurile in defavoarea exporturilor, care seamana mai mult a pomana electorala. Deocamdata, cred ca alte comentarii si prognoze sunt de prisos, va trebui sa mai asteptam o luna sau doua pana ne vom putea face o idee mai clara asupra a ceea ce s-a intamplat zilele acestea cu adevarat in piata valutara. Ma astept ca banii de la saltea sa preseze si ei in perioada urmatoare pe curs, asadar ne putem astepta la cateva replici ale „cutremurelor” de la inceputul lui noiembrie.
contractele futures sunt o optiune
Deprecierea din aceasta saptamana a dolarului si a euro pe piata interbancara a generat o serie de comentarii si opinii. Majoritatea previzioneaza o perioada agitata pentru piata valutara, avand in vedere interventiile mai rare ale BNR. Cine trebuie sa se ingrijoreze de aceasta situatie? In primul rand, companiile ale caror venituri sau plati, implicit bugetele de venituri si cheltuieli, planurile de afaceri sau de investitii, sunt calculate in valuta. Implicatiile fluctuatiilor valutare pot fi decisive pentru atingerea sau ratarea unor tinte, care la inceputul anului pareau bine documentate si argumentate.O deviatie a cursului de 1.000 de lei fata de cursul etalon considerat echivaleaza cu o variatie de aproximativ 3% pentru dolar si de 2,5% pentru euro. Dar daca dolarul scade sau creste cu 1.500 sau chiar.2000 lei intr-un interval de timp scurt, de ordinul saptamanilor? Influenta acestor variatii poate fi majora si uneori letala pentru o companie.In acest context, contractele futures tranzactionate de bursa din Sibiu sunt instrumentele cele mai indicate pentru acoperirea riscurilor valutare.Investitorii care au luat pozitii de vanzare la inceputul saptamanii au reusit sa reduca riscul valutar la care puteau fi expusi in conditiile unei anticipate aprecieri puternice a leului. Ei au obtinut un profit de 1.300 lei/euro (un contract este realizat pe 1.000 euro), ceea ce in cazul unui exportator poate compensa devalorizarea inregistrata in aceste zile. Pe piata sibiana ordinele de cumparare la pretul de 39.900 lei erau acceptate imediat, ceea ce denota faptul ca operatorii asteapta, in continuare, o oferta excedentara de valuta in piata spot, pana la sfarsitul anului.