Daca anul trecut paritatea euro/dolar a dominat piata futures de la Sibiu, la inceputul lui 2002 raportul leu/dolar a iesit in „fata”, in principal ca urmare a prezentei tot mai active a celor care realizeaza operatiuni de comert exterior.
Asa cum declara Toma Dosteteanu, directorul Casei Romane de Compensatie, „chiar daca nu a fost exceptionala din punctul de vedere al volumului, luna trecuta a excelat prin varietatea scadentelor tranzactionate. Miile de pozitii deschise pe dolar pentru trei scadente diferite arata ca ideea de hedging castiga teren in Romania si cred ca luna martie va confirma aceasta tendinta”. In perioada 28 februarie – 6 martie, raportul leu/dolar a fost tranzactionat pentru scadentele martie si aprilie, aparand si cotatii pentru scadenta mai.
In cazul contractului cu scadenta in 29 martie, tranzactiile s-au realizat in ultima zi a lui februarie la preturi cuprinse intre 33.099 – 33.400 lei. De Martisor, pretul a scazut la 33.025 lei, in sedinta urmatoare acesta fiind stabilit la 33.020 lei. Minimumul de 32.950 lei a fost atins in data de 6 martie, pentru ca in prima parte a sedintei de a doua zi dolarul sa urce la 33.130 lei.
Primele contracte leu/dolar cu scadenta aprilie au fost realizate la preturi de 33.699 – 33.799 lei. La sfarsitul lunii trecute, tranzactiile au fost realizate la 33.600 – 33.650 lei, pentru ca urmatoarele sa fie incheiate la 33.600 lei. La sfarsitul perioadei analizate, pretul a coborat la 33.575 lei, valoare la care s-au incheiat contracte si a doua zi dimineata.
La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, in piata leu/dolar cu scadenta in luna mai cumparatorii au afisat preturi de 33.900 – 34.100 lei, in timp ce vanzatorii solicitau intre 34.300 – 34.500 lei. „Pana la sfarsitul lunii vom vedea primele contracte tranzactionate pe mai, declara un broker sibian. Este insa greu de prognozat un pret, avand in vedere ca, in ultimii ani, martie a fost una din lunile cu cea mai mare depreciere”.
Pentru Radu Limpede de la agentia HTI Financial, evolutia leului din aceasta primavara va fi grevata de „evolutia dezechilibrului dintre exporturi si importuri, devenita ingrijoratoare inca din ultima parte a anului trecut, ea gasindu-si confirmarea in ianuarie 2002, cand exporturile s-au plafonat, situatie care nu mai poate fi explicata prin factori meteo sau numar diferit de zile lucratoare. In aceste conditii, consider ca BNR ar trebui sa renunte de pe acum la declarata sa politica conform careia „cursul valutar nu este o parghie pentru comertul exterior” si sa constientizeze faptul ca Romania nu se afla inca in stadiul de dezvoltare in care sa ignore aceasta corelatie fundamentala. Piata valutara are deci toate sansele sa sufere in aceasta primavara un nou soc corectiv, dupa precedentele din 1997 si 1999, dar de o amplitudine, speram, mai redusa”, a incheiat Limpede.
Euro a fost un Hopa Mitica
In ultima parte a perioadei analizate si, in special in dimineata de 7 martie, moneda europeana a reusit sa depaseasca pe pietele financiare internationale, dupa aproape o luna, pragul de 87 de centi, cochetand chiar cu acela de 88 de centi. In spatele acestei evolutii au stat indicii pozitivi ai mediului de afaceri din Germania si Italia, la o saptamana dupa ce fusese anuntata, oficial, instalarea recesiunii in economia landurilor. Pe de alta parte, se pare ca repatrierile profiturilor companiilor nipone din Europa au incetinit, ceea ce a oferit monedei unice o gura de oxigen. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca situatia depreciativa nu poate decat sa convina economiilor din euro-zona, aceasta permitandu-le realizarea unor exporturi mai profitabile.
La jumatatea lunii februarie, contractele pe paritatea euro/dolar erau tranzactionate la preturi de 87,10 centi/euro. Dupa o crestere efemera la 87,95 centi, euro a inceput sa scada, la sfarsitul lui februarie pretul stabilindu-se la 86,45 centi. In prima zi a lui martie pretul a fost stabilit la 86,70 centi. Dupa atingerea unui minim de 86,50 centi, la sfarsitul perioadei analizate pretul futures a urcat la 87,15 centi/euro. In prima parte a zilei de 7 martie tranzactiile au fost realizate la un minim de 87,40 centi si un maxim de 88,20 centi, ca urmare a evolutiei pietelor financiare internationale.