In perioada 2 – 12 septembrie, nivelul tranzactiilor s-a mentinut ridicat, ca urmare a evolutiilor pe care le-a inregistrat paritatea euro/dolar. Au fost realizate aproape 20.000 de contracte futures si optiuni, existand posibilitatea ca luna aceasta sa fie atins pragul de 40.000 de instrumente derivate tranzactionate.
In intervalul amintit, moneda unica a cunoscut atat cresteri, cat si scaderi rapide. Maximumul atins de euro a fost de 99,91 centi, pentru ca apoi investitorii internationali sa se reorienteze catre dolar, ceea ce a condus la o scadere a monedei unice pana aproape de 97 de centi.
Aceasta evolutie a fost determinata de mai multi factori. Cel mai insemnat a fost cel care avea in vedere posibilitatea deschiderii unui nou front in Golful Persic. Faptul ca administratia Bush si-a temperat politica privind o interventie fara sprijin international a redresat cursul actiunilor pe Wall Street, determinand o crestere a cererii de dolari. Pentru perioada imediat urmatoare investitorii internationali asteapta clarificari atat din partea Rezervei Federale Americane, cat si a conducerii Bancii Centrale Europene privind evolutia economiei din zona euro si de peste ocean. Insa cel mai important factor perturbator asupra dolarului il va constitui inceputul unui nou razboi, ceea ce, in opinia majoritatii analistilor, va conduce la o crestere a euro.
Dolarul are sanse mici sa treaca de 33.500 lei
Interesul pentru contractele leu/dolar a fost redus, atata vreme cat paritatea euro/dolar a oferit posibilitati mari de speculare sau de acoperire a riscului valutar, ceea ce a facut ca in piata futures sa fie deschise, in 12 septembrie, doar zece de pozitii pe contractul leu/dolar. La inceputul lunii, moneda americana a fost cotata la 33.550 lei, pentru ca in 4 si 5 septembrie tranzactiile sa fie realizate la 33.500 lei, fata de 33.300 – 33.500 in august. „sansele ca dolarul sa treaca peste pragul de 33.500 lei sunt minime, comenta un broker sibian. O depasire a acestui prag poate da peste cap politica de apreciere real pozitiva a leului fata de cosul euro/dolar, avand in vedere evolutia descrescatoare pe care o are inflatia”.
Euro a fost cand sus, cand jos
La inceputul lunii, analistii vedeau un euro care se apropia de o paritate de 102 centi, pentru ca, dupa numai cateva zile, ei se prevada o scadere a monedei unice la 96 de centi. Incertitudinile privind evolutiile principalelor economii mondiale a condus la specularea monedelor acestora pe pietele financiare internationale, pretul futures pentru decembrie coborand la New York pana la 97,11 centi.
La sfarsitul lui august pretul futures al monedei europene de la Sibiu a urcat de la 98,40 la 99,60 centi, pentru ca in prima zi a lui septembrie tranzactiile sa fie realizate la 98,21 – 98,50 centi. In perioada 3 – 5 septembrie, euro s-a aflat pe un trend ascendent, fiind atins pragul de 100 de centi. Acesta a si reprezentat maximumul atins de euro, de la inceputul lunii august; apoi euro a inceput sa piarda teren, la finele perioadei analizate moneda unica fiind tranzactionata la 97,80 – 98,32 centi.
La bursa din Sibiu se bucura de un real succes noul contract pe pretul graului, lansat la inceputul acestei luni. In perioada 2 -12 septembrie au fost tranzactionate 800 de contracte, toate la pretul de 3.350 lei/kg, cu livrarea, la scadenta, in Sibiu.