Primele contracte leu/dolar cu scadenta la 28 septembrie au fost tranzactionate, la bursa din Sibiu, la pretul de 30.750 lei. Aparenta apreciere a leului a facut ca, in data de 17 august, pretul sa coboare la 30.450 lei. Incepand cu data de 23 august, trendul pietei spot s-a schimbat, leul depreciindu-se tot mai rapid, culminand cu pierderea a 60 de unitati, din 29 august. In aceste conditii, in prima parte a sedintei din 30 august, cumparatorii au anuntat cotatii de 30.400 lei, in timp ce vanzatorii au solicitat 30.700 lei/dolar. Pentru octombrie, pretul de cotare s-a mentinut, in perioada 23 – 29 august, la 31.300 lei. Daca in prima parte a perioadei analizate cumparatorii au incercat sa traga pretul in jos, anuntand cotatii de 30.800 – 30.900 lei, spre finalul ei acestia au preferat sa nu mai apara in piata.
In opinia lui Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, „evolutia dolarului pe piata spot in ultima parte a lunii a fost diametral opusa fata de perioada 13 – 22 august. Scaderea leului a fost cauzata de cresterea cererii, care a depasit sensibil oferta. Consecinta directa a noii situatii a pietei valutare si a pozitiei alese de BNR este aceea ca predictibilitatea ratei de schimb leu/dolar pierde din acuratete. Incep sa apara factori noi, care modifica anticiparile dealerilor bancari, ceea ce impune firmelor care efectueaza operatiuni de comert exterior sa apeleze la acoperirea riscurilor valutare prin folosirea intrumentelor derivate tipice pietei futures”.
Euro isi ia avant
In piata paritatii euro/dolar, in dimineata zilei de 30 august, cotatiile pentru septembrie erau de 91 centi/ euro la cumparare si 91,35 centi/euro la vanzare.
Vicepresedintele bursei sibiene considera ca, „desi sentimentul general in privinta euro este unul bulish (de crestere), exista tot mai multi analisti care anticipeaza o corectie a raportului de schimb euro/dolar. Dupa sapte saptamani de ascensiune a euro, care a castigat aproape noua centi, aceasta a inceput sa dea semne de slabiciune, pragul psihologic de 92 de centi fiind mentinut doar cateva zile. Evolutia euro a stat sub semnul intalnirii conducerii Bancii Centrale Europene din data de 30 august (data redactarii articolului), unde se astepta o scadere a dobanzii europene de refinantare cu 0,25 puncte procentuale, la un nivel de 4,5%. Principalul argument in favoarea adeptilor acestei modificari il reprezenta scaderea indicelui preturilor de consum, inflatia anualizata din ultimele luni situandu-se pe o curba descendenta: 3,4% in mai, 3% in iunie, 2,8% in iulie. Totusi, nivelul inflatiei este cu mult peste tinta BCE de 2%, iar masa monetara M3 pare sa fie in crestere”, a incheiat Popescu.
Un „hobby” care aduce un profit de 400%
Una dintre cele mai noi profesii in Romania este cea de trader in piata futures. Bursa de la Sibiu a oferit persoanelor fizice posibilitatea de a tranzactiona in nume propriu, prin sistemul electronic de tranzactionare. Valentin Sendresc, din Oradea, este unul dintre pionierii acestui nou domeniu. Sendresc ne-a declarat: „…eu nu am meseria de trader (cel putin deocamdata), asta fiind doar o ocupatie complementara, sa-i zicem „hobby”. De felul meu sunt inginer de calculatoare, dar si asta a devenit, prin forta imprejurarilor, tot un hobby. Actualmente imi conduc propriile afaceri”. In piata de la Sibiu a intrat, sporadic, inca din 1999, prin intermediul unor agentii de brokeraj. Lansarea, in aprilie 2000, a platformei de tranzactionare electronice a deschis insa noi perspective. „Am promovat la Sibiu examenul pentru obtinerea atestatului de operator in piata futures si optiuni, si imediat am intrat in piata”, declara traderul sibian.
Evolutia monedei unice europene a adus speculatorilor de la Sibiu sansa obtinerii unor profituri spectaculoase. Liderul acestora este Valentin Sendresc, care a reusit sa creasca rentabilitatea contractelor sale pana la 400%. „N-am tranzactionat de la inceputul lunii, fiind plecat in concediu. Prima tranzactie long (cumparare) pe paritatea euro/dolar cred ca am facut-o prin 7 august. Trendul major se schimbase inca de pe la inceputul lunii iulie si era clar favorabil monedei unice. Profitul obtinut l-am reinvestit in deschiderea de noi pozitii. Am fost mai mereu la limita apelului in marja, dar am avut unul singur, care si acela s-a rezolvat de la sine a doua zi. De schimbat pozitiile nu le-am schimbat niciodata pe parcursul lunii. Am inchis, bineinteles, cand a fost cazul, o buna parte din ele, dar am fost mereu pe pozitii de cumparare”, a explicat Sendresc. Secretul acestui succes a derivat din faptul ca piata paritatii de la Sibiu o urmareste fidel pe cea spot internationala. „In fiecare zi, explica traderul sibian, sunt dati publicitatii o serie de indicatori macroeconomici (si nu numai), atat din zona euro, cat si din SUA, care influenteaza piata. Internetul abunda in informatii legate de aspectele fundamentale care influenteaza aceasta piata. Trebuie doar puse cap la cap si formulata o concluzie: scade sau creste”.
In opinia lui Valentin Sendresc, meseria de trader poate aduce atat satisfactii profesionale, cat si banesti. „Se poate trai mai mult decat decent, la standardele noastre, considera el. Speculatia la orice bursa nu este un joc de noroc. Necesita inainte de toate o documentare serioasa. Riscurile sunt foarte mari, si orice pas gresit este prompt sanctionat de piata.
De aceea este absolut necesar, dupa parerea mea, sa nu investesti intr-o asemenea activitate sume mai mari decat ti-ai putea permite sa pierzi. Pe de alta parte, cine nu risca nu castiga, nu-i asa?”.