Moneda naţională a alunecat dincolo de nivelul de 4,29/euro, la circa trei ore de la referinţa anunţată de BNR, de circa 4,28/euro, suferind de pe urma penalizării aplicate de investitorii forintului maghiar şi zlotului polonez, dar şi din cauza persistenţei pericolului ca problemele Greciei să se agraveze.
Comparativ cu perioada în care BNR a cules cotaţiile din piaţa monetară pentru a stabili cursul de referinţă, respectiv puţin înainte de ora 13:00, când de altfel părea că în piaţă nu mai mişca nimic, aşa cum ne confirma un dealer, în jurul orei 16:20, moneda naţională a alunecat dincolo de 4,29/euro.
După cum spuneau şi dealerii, leul a fost influenţat în ultimele zile mai mult de mişcările pe valutele din regiune, cum ar fi forintul şi zlotul, şi mai puţin de ştirile venite din zona euro. În ultimele ore însă, tensiunile venite dinspre Grecia par a se fi amplificat.
Astfel, în jurul orei 16:20, forintul scădea până la 291,4/euro, minimul ultimelor 13-14 luni, iar zlotul pica la 4,385/euro, îndreptându-se spre minimele atinse săptămâna trecută (14-15 septembrie), care sunt totodată minimele ultimilor doi ani.
Pe de-o parte, forintul e penalizat de investitori din cauza măsurilor stranii luate de guvernul Orban, cum ar fi îngheţarea temporară a cursului francului elveţian pentru populaţia împrumutată în această monedă. Pe de altă parte, zlotul polonez este vândut de investitori, atât pe fondul declaraţiilor unor oficiali cum că ar mai fi loc de depreciere a zlotului, cât şi în perspectiva reducerii dobânzii-cheie de către banca centrală.
În plus, pieţele au redevenit nervoase cu cât decizia privind acordarea următoarei tranşe pentru Grecia se amână, astfel că dubiile în acest sens persistă.