Leul are liber la catarare

Cine putea crede la inceputul anului ca in iulie cursul dolarului va fi de 33.000 lei, si nu macar de 34.000 lei? Ne reamintim ca primele contracte futures cu scadenta mai, realizate in aprilie, au fost tranzactionate la preturi de 34.000 - 34.100 lei, iar la 10 iulie cursul dolarului a scazut la 33.000 lei. In acest moment este tot mai greu sa realizezi o prognoza realista a cursului leu/dolar, dar nu ar fi imposibil sa vedem cursul incepand cu "32".In spatele acestei evolutii pozitive a leului

Cine putea crede la inceputul anului ca in iulie cursul dolarului va fi de 33.000 lei, si nu macar de 34.000 lei? Ne reamintim ca primele contracte futures cu scadenta mai, realizate in aprilie, au fost tranzactionate la preturi de 34.000 – 34.100 lei, iar la 10 iulie cursul dolarului a scazut la 33.000 lei. In acest moment este tot mai greu sa realizezi o prognoza realista a cursului leu/dolar, dar nu ar fi imposibil sa vedem cursul incepand cu „32”.
In spatele acestei evolutii pozitive a leului sta cresterea paritatii monedei unice. Aceasta este principala cauza, de aici decurgand schimbari ale politicilor economice atat ale BNR, cat si ale companiilor. Pentru Banca Nationala cresterea euro a dus la amplificarea efectului de parghie a cursului leu/dolar, care a condus la o incetinire a cresterii cursului leu/euro. Aceasta deoarece cursul se calculeaza in functie de paritatea euro/dolar, iar o crestere a monedei unice conduce la amplificarea inflatiei, avand in vedere ca stabilitatea „patrunjelului si cartofului” nu face fata maririi accizelor si taxelor calculate in euro. La randul lor, companiile au inceput, din ce in ce mai mult, sa apeleze la moneda europeana. Chiar daca BNR anunta volumele de tranzactionare interbancare tot in dolari, cea mai mare parte a operatiunilor sunt in euro. Asa ca daca acum cateva luni o crestere a cererii era un semn ca se intampla ceva cu cursul leu/dolar, in prezent vorbim despre euro.

Cotatia dolarului a scazut cu 325 de lei

Primele tranzactii pe raportul leu/dolar au fost realizate la Sibiu la un pret de 33.650 lei, intr-un moment in care cursul mediu era de peste 33.350 lei. Cresterea leului in primele zece zile ale lui iulie, cu 1,44%, nu putea sa nu conduca la o scadere rapida a pretului futures. Astfel, in data de 8 iulie tranzactiile au fost realizate la preturi de 33.460 – 33.465 lei, pentru ca a doua zi acesta sa scada la 33.360 lei. O noua modificare a pretului a urmat in 10 iulie, cand tranzactiile au fost realizate la 33.310 – 33.325 lei.
Prima saptamana a lunii iulie a fost nefavorabila monedei europene, intrarea in vacanta a burselor americane facand ca euro sa coboare de la 99,90 centi la 97,15 centi. Din data de 8 iulie, euro a reinceput sa creasca, fiind ajutat de amplificarea scandalurilor financiare de peste Ocean. Astfel, in data de 10 iulie moneda unica a atins pe pietele financiare internationale un maxim de 99,67 centi.
In piata de profil sibiana profiturile au intrat in buzunarele celor care au avut inspiratia sa vanda in prima parte a lunii. In perioada 4 – 10 iulie, euro a evoluat intre un minim de 97,50 centi si un maxim de 99,79 centi, atins la finele intervalului. In piata options au fost realizate doar optiuni PUT, primele platite fiind influentate de evolutia euro. Astfel, pentru un pret de exercitare de 98,50 centi, primele au coborat de la 90.000 lei la 30.000 lei, in timp ce pentru un pret de 99 centi, primele platite au fost de 50.000 lei/optiune.

Cinci ani de piata futures la Sibiu

Bursa sibiana a aniversat, in data de 11 iulie, cinci ani de la tranzactionarea in Romania a primelor contracte futures. In aceasta perioada volumul de tranzactionare a fost de 939.378 derivate, contracte futures si optiuni, in valoare de 9.207 miliarde de lei. Pietele cu cel mai mare succes au ramas, pana in prezent, cele pe valute (leu/dolar, leu/euro), precum si cele pe paritatea euro/dolar sau dolar/yen. De asemenea, au castigat increderea participantilor la tranzactii contractele futures si optiunile pe pretul actiunilor SIF 1, SIF 3 si SNP, care o data cu acceptul ca SVM-urile sa tranzactioneze contracte futures, vor cunoaste o dezvoltare rapida. „Dorim sa raspundem intr-o masura si mai mare cerintelor pietei, sa largim in permanenta numarul de participanti la piata, astfel ca, peste inca cinci ani, sa ne numaram printre bursele cele mai importante ale Europei”, a declarat presedintele bursei sibiene, dl Teodor Ancuta.