Tensiunile au reapărut în pieţe odată ce a fost amânată virarea următoarei tranşe către Grecia, astfel că încă de la primele tranzacţii din dimineaţa de luni s-au efectuat la cotaţii de 4,26 lei/euro.
În ceea ce priveşte dolarul american, leul a pierdut şi în faţa acestuia 0,82% (2,44 bani), până la cotaţia de 2,9978 lei/USD. Minimele precedente datau din 27 ianuarie în raport cu euro, când a fost de 2,2675 lei/euro, respectiv din 16 martie în raport cu dolarul, când a fost de 3,0019 lei.
“În aceasta dimineaţă leul a fost supus din nou presiunilor de depreciere şi se tranzacţionează momentan la 4,26/EUR, depăşind minimul recent de 4,25/EUR. Această dinamică este foarte probabil legată de amânarea eliberării următoarei tranşe de ajutor financiar pentru Grecia. Nu ne aşteptăm ca astăzi leul să se deprecieze semnificativ de la nivelul curent însa credem că tendinţa tranzacţionării de astăzi va fi de scădere”, semnalau analiştii ING într-un raport de luni.
Analiştii nu exclud o posibilă intervenţie viitoare, pe măsură ce leul se apropie de 4,30. “În acelasi timp, pe măsură ce deprecierea continuă, probabilitatea unei intervenţii valutare se majorează. După ce leul a depăşit pragul de 4,25/EUR este posibil ca unii participanti la piată să se aştepte ca banca centrală să intervină în apropierea nivelului de 4,30/EUR, iar aceasta ar tempera presiunile de depreciere în vecinătatea nivelului respectiv”, potrivit economiştilor ING.