Pe piata valutara este o zi in care leul se simte ca o moneda forte. Potrivit valorilor anuntate de BNR astazi, moneda nationala a inregistrat cresteri comparativ cu toate valutele relevante. Fata de euro, a mai recuperat ceva din valoarea pierduta saptamana trecuta, moneda europeana fiind acum cotata la 3,9305 lei, cu 0,49% in scadere fata de vineri. Dolarul american are o comparativ cu euro o scadere intr-un procent apropiat, de 0,45%, atingand acum valoarea de 2,8066 lei. Francul elvetian a scazut cu 0,6%, in timp ce lira sterlina isi continua trendul descendent, pierzand azi 2,4%.

In urmatoarea perioada de timp trebuie acordata o atentie aparte lirei sterline. Moneda este pe un trend descendent, iar teama britanicilor este ca lira lor, atat de scumpa pana mai ieri, risca sa se apropie se valoarea euro. Sa ne aducem aminte ca lira era cotata pana nu demult in jurul valorii de 5 lei, iar acum se aproprie vertiginos de 4 lei. In acelasi timp, euro s-a apropiat in ultimele luni de valoarea de 4 lei, crescand astfel posibilitatea ca lira sa scada sub euro.

In cadrul sedintei valutare, leul a dat initial semnale serioase de revenire, primele tranzactii fiind in jurul valorii de 3,93 lei/euro si indreptandu-se spre valoarea de 3,91 lei/euro. Euro nu a stat mult in aceasta zona, ca a si inceput sa creasca, pana cand s-a stabilizat intre 3,9250-3,9350 lei.

Pe piata monetara interbancara, dobanzile la overnight au fost in usoara scadere coparativ cu ultima zi (lucratoare) a saptamanii trecute. Valorile medii de astazi au fost de 9,88% la ROBID si de 10,38% pentru ROBOR.