La 1900, efectele monetare ale României erau printre cel mai bine mai cotate în Europa. „Carol de aur“ era moneda de 20 de lei, iar valoarea ei nominală a intrat în folclor sub numele de „un pol“, sumă care putea rezolva atunci multe probleme, chiar şi peste graniţele României.
Un leu aur era echivalent cu un franc francez. De aceea, în acele vremuri s-a născut o altă expresie, ceva mai puţin acceptabilă din punct de vedere social, ilustrată şi în caricaturile din revista „Ghimpele“ (foto): „la francul şi cracul“ – când un franc nu reprezenta o sumă prea mare chiar şi pentru aceia care se distrau prin case de toleranţă de nivel mediu.
Revenind la efectele monetare româneşti ale începutului de veac XX, monedele de argint erau de 5 lei, 2 lei, 1 leu şi, respectiv, 50 de bani. Piesele de 10 bani, 5 bani, 2 bani şi 1 ban erau din aramă. Ca etalon de schimb, leul aur avea o paritate respectabilă: un florin austro-ungar valora 1,2 lei, iar o coroană, 1,1 lei. Moneda de aur germană, aceea de 20 de mărci – sau „dubla coroană“, cum se mai numea – valora 1,24 de lei aur. Cea mai puternică monedă de aur britanică era aceea de o liră sterlină, care se mai numea şi „suveran“ („sovereign“ în Marea Britanie) şi valora 1,25 de lei aur. Francul belgian era şi el convertibil în lei aur, moneda de 20 de franci aur valorând 1,20 de lei. „Polul“ elveţian din aur – adică moneda de 20 de franci elveţieni – echivala cu „polul“ românesc de 20 de lei aur. Era singura paritate perfectă a monedei „Carol de aur“din întreaga Europă.
Lira italiană valora şi ea un leu aur, la fel ca şi peseta spaniolă sau drahma grecească. Moneda de 20 de coroane daneze aur echivala cu 1,27 de lei aur. Un florin olandez valora 1,2 lei aur, pe când „dublul ducat“ aur echivala cu 1,23 de lei aur. Piesa de 10 milreis portughezi din aur însemna 1,56 de lei aur, în timp ce o leva bulgărească se schimba contra a 1,1 lei aur. Cea mai puternică monedă otomană era aceea de 500 de piaştri (sau 5 lire turceşti) şi echivala cu 1,113 lei aur.
Cât despre dolarul american (mai puternic ca cel de azi!), acesta valora 1,5 lei aur, iar moneda de aur numită „Double Eagle“, de 20 de dolari, era sub doi lei aur. Moneda rusească din aur, „Imperialul“, de 5 ruble, apărută în 1886, valora 1,26 de lei aur.
Cu câţiva poli româneşti, valută forte oriunde în Europa, puteai călători relaxat pe continent şi te puteai bucura fără rezerve de un hotel de nivel mediu, de teatre sau de spectacole de operă. Începutul secolului al XX-lea a fost, de altminteri, perioada în care oraşele din Vechiul Regat au ieşit din anonimatul urbanistic oriental, aproape simultan cu primele investiţii financiare şi de ordin cultural ale unei clase mijlocii în formare. n
Adrian Majuru