Miercuri, 14 martie, cotatiile dolarului pentru scadenta la o luna erau de de 27.445 lei, pentru cea i aprilie de 27.989 lei, iar pentru mai de 28.598 lei. in aceasta piata au aparut atit speculatorii cit si hedgerii, ceea ce a dus la cresterea lichiditatii.
Preturile de cotare pentru sfirsitul lunii martie au avut o evolutie descrescatoare, datorata i mare parte icetinirii ritmului de depreciere a leului, i ciuda faptului ca i primele doua luni ale acestui an rata inflatiei cumulata a fost de 6%, i timp ce cresterea dolarului a fost de doar 4,43%. incetinirea cresterii cursului, o data cu marirea ofertei primare pe piata spot, a culminat vineri, 9 martie, cind pentru prima data dupa mai multe luni moneda nationala a reusit sa se aprecieze fata de dolar cu 1 leu (curs mediu 27.177 lei/dolar). Pe acest fond, preturile din piata de la Sibiu au coborit de la 27.775 lei, valoare iregistrata la iceputul lunii, la 27.490 lei, i 13 martie, pentru ca peste o zi pretul sa fie stabilit la 27.445 lei.
O evolutie descendenta a avut-o si pretul de cotare pentru scadenta din aprilie, care de la 28.600 lei, iregistrat i prima zi a lunii martie, a coborit i data de 14 martie la 27.989 lei. Interesant este faptul ca pentru aceasta scadenta mai idepartata s-au putut realiza speculatii, ca urmare a scaderilor zilnice ale pretului cu circa 140 de lei, vinzatorii aflindu-se i pozitii avantajoase.
Pretul de cotare pentru data de 31 mai a cunoscut, la rindul sau, o scadere semnificativa, de la 29.450 lei/dolar, valoare iregistrata i 7 martie, la 28.598 lei/dolar dupa o saptamina, cei care au tras pretul i jos fiind vinzatorii.
Darius Cipariu, de la agentia de brokeraj Cibinium, explica: „S-a consemnat o cadere accentuata a cotatiilor pentru contractele futures leu/dolar scadente i martie si aprilie, operatorii fiind dispusi sa vinda zilnic cu 100 – 150 lei sub pretul de cotare al zilei precedente, pe fondul stabilitatii cotatiilor din piata interbancara, unde BNR a mentinut cursul la un nivel usor crescator prin cumparari succesive. Tendinta cursului de a-si relua ritmul cresterilor zilnice de 10 – 20 lei, care s-a observat i perioada 12 – 15 martie, s-a reflectat rapid si i piata futures, unde operatorii nu au mai fost dispusi la vinzari sub 27.900 lei/dolar pentru contractul scadent i aprilie. Se poate spune ca aceasta usoara revenire a cotatiilor pentru aprilie, i jurul valorii de 28.000 lei/dolar, este fireasca, numarul mare de ordine de cumparare afisate la 27.900 lei/dolar impingind pretul i sus”.
Euro a dat dureri de cap cumparatorilor
Piata raportului leu/euro a fost, i perioada 7 – 14 martie, destul de anosta, cele mai importante evenimente petrecindu-se i cazul contractelor cu scadente mai idepartate. Daca pretul pentru 30 martie s-a mentinut pe parcursul itregii perioade la 25.550 lei, iar cel pe aprilie la 27.001 lei, speculatorii idreptindu-si privirile exclusiv catre raportul euro/dolar, i schimb pentru scadenta din 31 mai pretul a coborit de la 28.099 lei, valoare iregistrata i data de 6 martie, la 27.600 lei i 14 martie. Cu toate ca euro a avut o evolutie destul de confuza, luni, 12 martie, au fost tranzactionate primele contracte cu scadenta i iunie, la un pret de 28.900 lei, ceea ce indica speranta operatorilor i faptul ca moneda unica ar putea sa se idrepte la jumatatea anului spre paritatea cu dolarul.
Raportul euro/dolar a avut i primele sedinte ale perioadei mentionate o evolutie ascendenta, reusind sa atinga, i data de 9 martie, un maxim de 0,9320 dolari. in urmatoarea sedinta, euro a intrat pe un trend descendent, coborind i data de 14 martie pina la 0,9165 dolari, valoare mai ridicata cu circa un cent fata de cotatiile din piata spot internationala.
„Toata lumea asteapta, ica de la iceputul anului, ca moneda unica sa depaseasca pragul psihologic de 0,96 dolari, opineaza Darius Cipariu. Totusi, acest lucru itirzie cam mult, i ciuda premiselor favorabile oferite atit de conditiile economice din zona euro, cit si de recentul recul al pietei de capital americane. Corectia previziunii privind cresterea economica din Uniunea Europeana i acest an, de la 2,8% la 2,6%, precum si orientarea capitalurilor europene catre bondurile americane, au marcat revenirea monedei unice europene la nivelul de 0,91 dolari, dupa ce, timp de o saptamina, aceasta a avut mai multe tentative de a depasi pragul de 0,9350 dolari. Decisive ramin isa deciziile privind eventualitatea reducerii dobinzilor de refinantare atit americane, cit si europene”, a icheiat Cipariu.
Alice Oprea, cea care conduce Departamentul futures al bursei de la Sibiu, pune scaderea euro pe seama retragerilor masive de capital pe care exportatorii japonezii le-au efectuat din Europa, o data cu apropierea ichiderii anului fiscal japonez (la 31 martie). La aceasta s-a adaugat anuntul facut de premierul japonez, ca nu va urma o depreciere a yenului pentru a veni i spirjinul economiei nipone.
Trebuie remarcat ca moneda unica europeana a scazut, i data de 14 martie, sub nivelul de 0,91 dolari, i conditiile i care icrederea investitorilor s-a diminuat considerabil dupa scaderea iregistrata de bursele din itreaga lume. in ciuda prabusirii cu 6% a pietei Nasdaq si cu 4% a indicelui Dow Jones, dolarul a beneficiat de pe urma fluxurilor de capital considerate sigure, cum ar fi cele de pe piata obligatiunilor guvernamentale. De asemenea, moneda americana a facut fata cu succes informatiilor negative privind evolutia economiei din Statele Unite. Vinzarile de bunuri de larg consum au scazut cu 0,2% i februarie, cu toate ca analistii estimau o crestere de 0,4%, dupa ce i ianuarie se consemnase o majorare cu 1,4 procente.
in piata la termen bucuresteana, cotatia contractului leu/dolar cu scadenta la 30 martie s-a repliat puternic dupa vinerea „istorica” (9 martie) i care cursul oficial al dolarului a scazut cu un leu. De la maximul de 27.675 lei, cotatia futures a monedei americane a coborit succesiv la 27.500 lei, 27.350 lei, ajungind (i data de 14 martie) la 27.315 lei. Cotatiile ROL/ USD afisate i piata futures a BRM ramin cu peste 100 lei mai mici decit cele de la Sibiu, ceea ce lasa loc, cel putin teoretic, speculatiilor simultane pe cele doua piete.