Joi, 8 noiembrie, la bursa la termen din Sibiu, cotatiile dolarului pentru decembrie erau de 31.950 lei la cumparare si 32.250 lei la vanzare, ceea ce indica opinia operatorilor privind depasirea pragului de 32.000 lei. De altfel, cumparatorii urcasera pretul, cu cateva zile in urma, pana la 32.100 lei, vanzatorii preferand insa sa ramana in expectativa.
Daniel Tepes, de la agentia de brokeraj HTI Financial, apreciaza ca „desi de la inceputul anului cei care au pariat pe leu au avut de castigat, totusi nu putem neglija riscul unor surprize neastepate in ultimele doua luni ale lui 2001. In acesta perioada de iarna exista, de obicei, o anume presiune pe cursul de schimb al dolarului, iar pe de alta parte, ne aflam intr-un moment in care economia mondiala se gaseste in plina recesiune, situatie care nu poate sa nu afecteze si economia romaneasca. Se observa ca s-a produs o schimbare majora in strategia BNR, care ia acum in calcul un cos comun euro/dolar. Pana de curand moneda europeana a fost lasata sa fluctueze, urmarindu-se piata spot internationala, iar banca centrala se raporta numai la dolar. Acum BNR urmareste acest cos valutar intr-o pondere inca nedezvaluita (cred ca de 50% – 50%). Aceasta a mutat o parte din volatilitatea euro catre dolar, ceea ce a dus la o evolutie mai putin predictibila a monedei americane. De aici rezulta si riscul valutar de care vorbeam mai inainte, care se poate acoperi prin operatiuni de hedging. Mai mult, deoarece majoritatea importurilor si exporturilor se realizeaza in zona euro, iar Romania tinde sa adere la Uniunea Europeana, este de asteptat ca, intr-un viitor nu prea indepartat, ponderea detinuta de euro in cosul valutar comun sa fie mai mare, urmand ca volatilitatea si riscul aferent ale cursului dolarului sa creasca proportional. Sublinez faptul ca, chiar daca in octombrie acest lucru nu a fost sesizat (din cauza unei inertii pe piata interbancara si futures), totusi dovezile nu vor intarzia sa apara. Recomandarea mea pentru companii ar fi „stati pe lei pentru a beneficia de randamente mai bune, dar asigurati-va riscul valutar pentru a nu avea mari surprize”, iar pentru speculatori „atentie la volatilitatea crescuta””, a incheiat Tepes.
Dobanda americana ajuta euro
Primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta noiembrie au fost realizate la inceputul lunii la un pret de 31.749 lei. In perioada 1 – 8 octombrie, dolarul a avut o evolutie depreciativa la bursa din Sibiu, pretul coborand la sfarsitul acesteia la 31.593 lei, cumparatorii afisand cotatii de 31.500 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 31.685 lei.
Primele contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta 30 noiembrie au fost realizate in ultima zi a lunii trecute. Cotatiile din piata au fost cuprinse intre 90,4 si 90,7 centi, ceea ce indica optimismul cumparatorilor. In prima zi a lui noiembrie, cotatiile din piata au avut spread mare, ceea ce a incurajat speculatorii, pretul crescand cu 0,6 centi, la 91 centi. De a doua zi euro a inceput sa coboare, in data de 5 noiembrie fiind inregistrata cea mai ampla scadere, de 0,85 centi, pretul coborand la 89,7 centi.
Anuntul facut marti, 6 noiembrie, de Rezerva Federala Americana (FED) privind o noua scadere a dobanzii de refinantare, de la 2,5% la 2%, a permis monedei unice o usoara crestere pe pietele internationale, care s-a reflectat si la Sibiu. Analistii considera ca obiectivul actual al FED nu consta numai in a reduce costul creditului, ci si in incercarea de a convinge consumatorii si pietele bursiere ca face tot posibilul pentru a impiedica un declin mai accentuat al celei mai mari economii din lume, considerand drept principala amenintare recesiunea, si nu inflatia. Aceasta lasa locul deschis pentru o posibila noua reducere a dobanzii, la urmatoarea intrunire a conducerii FED, care va avea loc in data 11 decembrie. Exista voci care apreciaza ca ecartul tot mai mare dintre dobanda americana si cea europeana ar putea sa aiba un efect benefic in favoarea monedei unice.
Miercuri, 7 noiembrie, pretul paritatii euro/dolar a fost stabilit la 90 de centi, a doua zi dimineata contractele realizandu-se la preturi cuprinse intre 89,85 si 90 de centi.
In piata options au fost realizate optiuni pe paritate atat CALL, cat si PUT. Cele CALL s-au realizat la un pret de exercitare de 90,5 centi, cu prime cuprinse intre 60.000 si 80.000 lei si 90 centi, cu prime de 95.000 – 100.000 lei/optiune. Optiunile PUT s-au realizat la un pret de 90 centi, cu prime cuprinse intre 120.000 si 140.000 lei/optiune.
Leul este tot mai imprevizibil
15 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 15 noiembrie 2001, 14:00
Joi, 8 noiembrie, la bursa la termen din Sibiu, cotatiile dolarului pentru decembrie erau de 31.950 lei la cumparare si 32.250 lei la vanzare, ceea ce indica opinia operatorilor privind depasirea pragului de 32.000 lei. De altfel, cumparatorii urcasera pretul, cu cateva zile in urma, pana la 32.100 lei, vanzatorii preferand insa sa ramana in expectativa.Daniel Tepes, de la agentia de brokeraj HTI Financial, apreciaza ca "desi de la inceputul anului cei care au pariat pe leu au avut de castigat,
Etichete: arhiva,
centi,
noiembrie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook