Moneda naţională se tranzacţiona în scădere faţă de euro pe piaţa interbancară, cursul sărind de 4,48 lei după referinţa BNR, mişcarea fiind relativ în linie cu cea a principalelor monede din regiune. Deprecierea monedelor emergente din regiune este influenţată de aşteptarea investitorilor ca Federal Reserve să anunţe reducerea pachetului de stimulente, spun dealerii.
Pentru azi BNR a anunţat un curs de referinţă al euro de 4,4760 lei, în urcare cu 2,09 bani (0,47%).
Pe piaţa interbancară, în jurul orei 13:00, leul se deprecia cu 0,38% faţă de închiderea de luni, o depreciere similară fiind consemnată şi în dreptul zlotului polonez, cu 0,39%, până la 4,218/euro. În ceea ce priveşte forintul maghiar, aceasta înregistra o scădere mai uşoară, de doar 0,07%, până la 299,29/euro.
"Ne depreciem cu regiunea, după ce ieri am beneficiat de o revenire a încrederii pe mai toate pieţele pe fondul retragerii lui Summers din cursa pentru Fed, el fiind considerat mai revoluţionar. Acum pieţele se reaşează şi leul împreună cu regiunea au de suferit din faptul că se aşetaptă ca Fed să anunţe că reduc programul de achiziţie de active de la 85 la 75 miliarde dolari", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, leul consemna o lichiditate bună raportat la regiune, dar slabă faţă de o zi normală. "Lichiditatea este foarte proastă în regiune, dar leul stă ceva mai bine. Spre exemplu, leul are acum circa 25% din cea a zlotului şi două treimi din cea a forintului, în condiţiile în care în general este de 5-6 mai mică decât a zlotului şi de 2-3 ori decât a forintului", spune dealerul.
Tot la referinţa BNR, dolarul american a avansat cu 0,37% (1,23 bani) în faţa leului, până la un curs de 3,3490 lei.
La scurt timp după anunţarea referinţei de către BNR, mai exact la ora 13:15, cursul euro urca pe interbancar până la 4,4812 lei, ceea ce reprezenta o depreciere cu circa 0,5%.