Moneda naţională a continuat să slăbească pas cu pas în faţa euro pe interbancar, cursul trecând de 4,36 lei/euro, pe fondul aversiunii crescânde la risc, influenţată şi de temerea de pierdere a ratingului maxim posibil de către Franţa. Totuşi, leul se dovedea mult mai stabil faţă de monedele din regiune – zlotul şi forintul – care se depreciau de peste două ori mai mult.
În jurul orei 17.50, leul se tranzacţiona în jurul cotaţiei de 4,36/euro, după ce cu puţin timp înainte alunecase spre 4,362 lei/euro, ceea ce era echivalent cu o depreciere a leului cu circa 1% faţă de nivelul din prima parte a sesiunii de luni. Acest curs de 4,362 lei/euro este cel mai mare din acest an şi este foarte aproape de maximul istoric la referinţa BNR, de 4,3672, atins în urmă cu un an, în octombrie 2010.
Astăzi, BNR a anunţat un curs de referinţă al euro de 4,3529 lei, foarte aproape de maximul acestui an, de 4,3533 lei.
Pe fondul creşterii aversiunii la risc, monedele din regiune păreau mult mai vulnerabile, depreciindu-se de peste două ori mai rapid decât leul.
Astfel, dacă în prima parte a sesiunii de azi zlotul părea că se stabilizează după prăbuşirea de luni seară, undeva chiar sub 4,35 zloţi/euro, în jurul orei 17.50 cursul se îndrepta spre 4,379 zloţi/euro, ceea ce reprezenta o depreciere a zlotului cu circa aproximativ 2,5% faţă de cotaţiile de luni dimineaţă.
În ceea ce priveşte forintul, care în această dimineaţă a continuat deprecierea din seara de luni, în această după amiază se stabiliza în jurul cotaţiei de 298 forinţi/euro, ceea ce era echivalent cu o slăbire a forintului cu 2,4% faţă de nivelurile din dimineaţa de ieri.
În pieţele de acţiuni situaţia era mixtă, cu scăderi pentru bursele din Paris şi Londra, dar cu creşteri pentru bursa din Frankfurt, precum şi pentru Wall Street.