Cu o intarziere de cateva luni, declaratia guvenatorului BNR, ,,ca baietii destepti ar trebui sa cumpere dolari,,, a primit acum confirmarea pietei. Dupa o perioada de circa un an si jumatate in care investitorii au privit mai mult catre informatiile din America, ei au inceput acum sa tina cont mai mult de datele din Europa. Daca SUA anunta o crestere a PIB la nivelul intregului an de 2,4%, zona euro se multumeste cu un foarte modest 0,4%, sub valoarea de 1% prognozata la inceputul anului. Aprecierea monedei unice a lovit exporturile europene, care nu au mai putut asigura suportul pentru dezvoltarea economica. De altfel, euforia creata de depasirea monedei americane a fost uitata rapid, guvernele europene solicitand o schimbare a politicii privind dobanzile Bancii Centrale Europene, dorindu-se o copiere a modelului american, unde acestea au scazut pana la 1%. De altfel, Fed, banca centrala a SUA, a anuntat ca este gata sa le coboare pana la 0,5%, pentru a crea suportul de crestere a consumului, care genereaza circa doua treimi din productia economica americana.
Noua evolutie a dolarului va afecta exporturile romanesti, care isi vor pierde competitivitatea, reducand insa pretul importurilor. Presiunea va veni din partea facturii energetice, pretul utilitatilor urmand sa creasca de luna viitoare. Aprecierea dolarului, la care se va adauga cresterea pretului la titei, va crea mari probleme Guvernului, care va trebui sa impace ,,capra,, inflatiei cu cererile FMI de inlaturare a subventiilor mascate ale pretului la energie. ,,Cresterea tarifelor energetice va crea o bucla de majorari ale preturilor in lunile septembrie – decembrie, mai mare decat in lunile anterioare. Insa, credem cu tarie ca obiectivul inflatiei va fi atins,,, declara acum doua saptamani guvernatorul BNR, cand euro nu dadea semne importante de slabire.
Declinul monedei unice
Procesul de erodare a euro a inceput imediat dupa atingerea, la jumatatea lui iunie, a unei paritati de 1,1931 dolari, cand majoritatea analistilor prognozau depasirea in scurt timp a barierii psihologice de 1,20 dolari. Saptamana trecuta, dupa o serie de tatonari ale pragului de rezistenta de 1,11 dolari, moneda unica a coborat in doar doua zile pana la un minim de 1,0830 dolari. Scaderea rapida, cauzata de schimbarea pozitiilor marilor fonduri internationale, de pe cumparare pe vanzare de euro, poate duce paritatea, in perioada urmatoare, pana la un minim de 1,0635 dolari, existand posibilitatea testarii pragului de 1,0490 dolari, valoare care a mai fost inregistrata la sfarsitul anului trecut. Pentru septembrie pragul de rezistenta a coborat la 1,1120 – 1,1135 si 1,12 – 1,1220 dolari, joia trecuta pretul futures de la Chicago, pentru aceasta scadenta, scazand de la 1,1220 – 1,1315 dolari, in 15 august, la 1,0876 – 1,1113 dolari.
BNR va cumpara euro ieftin
Exista insa si opinii, este adevarat venite din Europa, referitoare la faptul ca evolutia actuala a dolarului nu este de durata, urmand ca in ultima parte a anului euro sa revina la o paritate de 1,13 – 1,15 dolari. Cererea FMI de marire a rezervei valutare a BNR – dupa ce deficitul balantei comerciale a crescut in iunie cu 324 de milioane de euro ajungand, in primele sase luni, la un nivel de 1,556 miliarde de euro, mai mult cu 290 de milioane de euro fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut – va fi mult mai usor de realizat acum, dupa caderea monedei unice. Pentru banca centrala a devenit o necesitate achizitionarea de euro, avand in vedere ca gradul de acoperire a importurilor a coborat in iunie la 3,8 luni, fata de 4,7 luni, in octombrie 2002. In ultimele doua saptamani, BNR a cumparat peste 250 milioane euro, atragand in acelasi timp, de la bancile comerciale, circa 20.000 miliarde lei, cu o dobanda de 19,25%; s-a dorit astfel sa se stopeze cresterea creditului neguvernamental, cel care a dezechilibrat deficitul de cont curent, prin marirea importurilor. Avand in vedere ca BNR va continua sa intervina in piata spot, cumparand euro, deprecierea monedei unice fata de leu nu va fi la fel de mare ca cea de pe pietele financiare internationale, cursul euro urmand sa oscileze cu modificari minime.
Saptamana trecuta, moneda unica a revenit, dupa exact o luna, la valori mai mici de 37.000 lei, vineri cursul fiind stabilit la 36.905 lei. In schimb, cresterea dolarului a fost limitata de raportarea sa la moneda unica, el urcand de la 32.793 lei, la finele lui iulie, la 33.799 lei. La bursa la termen din Sibiu dolarul a continuat sa fie cotat pentru scadenta noiembrie la 35.400 lei, iar euro la 39.800 lei. Prognozele din piata indica pentru sfarsitul anului un nivel al dolarului de 36.000 lei, cursul euro urmand sa nu scada sub pragul de 36.800 lei. Oricum, BNR are inca loc sa scada cursul leului, avand in vedere ca tinta de apreciere reala a monedei nationale fata de cosul valutar (60% euro, 40% dolari) a coborat de la 4 – 5%, la inceputul anului la 2%.
Cel mai probabil, euro va continua sa scada
Dupa ce mai bine de un an capul de afis a fost tinut de economia americana, acum investitorii au inceput sa tina seama si de informatiile din zona euro. De exemplu, in saptamana 11 – 15 august, cu toate datele pozitive referitoare la evolutia economiei americane, paritatea euro/dolar avea o tendinta crescatoare. Saptamana trecuta, datele privind PIB-ul din zona euro (-0,6% anualizat) au declansat o scadere sustinuta a monedei unice, aceasta trecand sub cotatia de 1,1; perceptia speculatorilor a fost accea ca piata s-ar putea duce mult mai jos in urma spargerii pragului ,,tehnic,, de 1,094 dolari. In aceasta conjunctura, leul s-a depreciat fata de dolar si a crescut usor fata de euro, aceasta tendinta putandu-se mentine pentru perioada urmatoare, daca nu vor aparea date care sa infirme trendul pozitiv din economia americana si cel negativ din zona euro.
Cursul leului va scadea
Scaderea PIB-ului Frantei, in ultimul trimestru (Germania si Italia, ceilalti ,,grei,, din zona euro, fiind deja in recesiune de un semestru), a creat dolarului un culoar favorabil. Totusi, pe termen mediu, pietele de capital de peste Ocean mai au de corectat din excesele anilor 90, euro putand reveni la cotatii neverosimil de ridicate.
BNR a schimbat macazul pe piata valutara abia dupa ce tendinta de dezechilibrare a balantei comerciale a devenit evidenta si a inceput sa cumpere masiv valuta, pentru a stopa cresterea monedei nationale, care s-a apreciat real cu 4% fata de cosul euro-dolar, desi tinta de apreciere reala pentru 2003 este de numai 2%. Pana la finele anului, BNR va abandona, aproape sigur, politica ultimilor ani de a folosi cursul drept ,,ancora antinflationista,,, asa incat ma astept la o scadere reala a leului de minimum 2%, care ar corecta si deficitul comercial.