Leul n-a scăpat de năbădăi

Fluctuaţiile leului s-au mai liniştit faţă de luna noiembrie, însă variaţiile din ultima săptămână rămân ridicate. Doar în opt săptămâni de la începutul anului s-au înregistrat fluctuaţii mai mari. În ultimii cinci ani, în ultima lună a anului, euro a scăzut în faţa leului. La vremea respectivă situaţia era explicată în mare parte de banii trimişi acasă, de Sărbători, de românii din străinătate. Transferurile realizate de români în decembrie au por

Fluctuaţiile leului s-au mai liniştit faţă de luna noiembrie, însă variaţiile din ultima săptămână rămân ridicate. Doar în opt săptămâni de la începutul anului s-au înregistrat fluctuaţii mai mari.

În ultimii cinci ani, în ultima lună a anului, euro a scăzut în faţa leului. La vremea respectivă situaţia era explicată în mare parte de banii trimişi acasă, de Sărbători, de românii din străinătate. Transferurile realizate de români în decembrie au pornit de la câteva sute de milioane de euro, la începutul anilor 2000, pentru a ajunge chiar la 1,2 miliarde de euro anul trecut.

Însă, chiar dacă şi anul acesta banii trimişi acasă de sărbători vor sări de un miliard de euro, după cum estimează oficialii Băncii Naţionale, suma nu va fi suficient de mare pentru a compensa ieşirile de valută, care ar determina deprecierea leului.

„Banii trimişi de românii din străinătate nu mai sunt un driver atât de puternic pentru piaţa valutară din cauză că volumele tranzacţionate zilnic sunt mult mai mari, faţă de anii trecuţi“, explică dealerul unei bănci. Potrivit acestuia, în conturile românilor au început deja să intre banii trimişi de rudele din străinătate.

Florin Cîţu, director de vânzări şi director adjunct al departamentului de trezorerie din ING Bank, spune că decisive pentru evoluţia cursului euro-leu sunt evenimentele din străinătate. „Faptul că piaţa s-a mai liniştit în ultima săptămână se datorează mai degrabă veştilor bune din SUA – faptului că Citi a reuşit să atragă finanţare în contextul pierderilor provocate de criza ipotecarelor –, decât evenimentelor de pe piaţa internă. Toată lumea e foarte sensibilă la ştiri“, susţine Cîţu.

Euro, cotat între 3,5 şi 3,6 lei

Analiştii susţin că leul ar putea s-o ia din nou în jos în faţa monedei europene, în ultimele săptămâni ale anului. „Cred că putem vedea din nou deprecieri, începând de săptămâna viitoare“, avertizează dealerul unei bănci. Florin Cîţu susţine că în perioada următoare vom avea cotaţii între 3,5 şi 3,6 lei – cu riscul ca euro să se ducă în sus. Însă, analiştii susţin că volumele tranzacţionate zilnic pe piaţa valutară vor fi mai mici decât în noiembrie, când ieşirile de capital au împins cursul valutar până la aproape 3,7 lei pentru un euro.

În cursul săptămânii trecute, euro a variat între 3,5463 lei şi 3,5078 lei. Variaţia de aproape 400 de unităţi (1,4%) este mult mai mică decât fluctuaţiile înregistrate în noiembrie. De exemplu, leul a pierdut 4,98% în faţa monedei europene într-o singură săptămână: 19 – 26 noiembrie.

Fluctuaţii mari

Calmul aparent este explicat de analişti prin faptul că, după mici „crize“ – cum a fost cea a deprecierii leului până la 3,69 lei –, piaţa are tendinţa să se stabilizeze. De data aceasta, cotaţiile s-au stabilizat la un nivel de 3,5-3,6 lei. Fluctuaţiile sunt mai mici faţă de săptămânile trecute, din cauză că şi volumele tranzacţionate au scăzut, spun analiştii.

Cu toate acestea, dacă luăm în calcul variaţiile săptămânale, de la începutul anului, au existat doar opt cazuri în care fluctuaţiile le-au depăşit pe cele de săptămâna trecută. Trei dintre acestea au fost în noiembrie, când scăderea ratingului de ţară şi criza internaţională au determinat deprecierea leului. Alte variaţii peste 1,4% între minumum şi maximum din cursul aceleiaşi săptămâni au avut loc în august şi septembrie. Volatilitatea mare este explicată de sensibilitatea pieţei, după criza internaţională.

Cele mai mari variatii saptamânale

25-30 IUNIE Leul s-a apreciat cu 1,5% datorită intrărilor de fonduri 13-19 august. După ce a dărâmat pragul psihologic de 3,2 lei noi, euro a început să-şi revină.


3-16 SEPTEMBRIE Leul se depreciază cu aproape 0,05 lei din cauza datelor macroeconomice proaste despre inflaţie şi deficite externe.


22-28 OCTOMBRIE Leul câştigă 1,59% pe săptămână, recuperând pierderile din trecut.