Forintul a marcat o apreciere de 8% iar zlotul de 9% , consecința apetitului ridicat față de risc din primele 3 luni ale anului, în care bursele de acțiuni au înregistrat aprecieri record. Leul, forințul și zlotul fac parte din categoria valutelor de risc, la fel ca euro și se apreciază față de dolar și yen când există optimism în piețele financiare, depreciindu-se în momente de panica și instabilitate, când investitorii se refugiază în valute lichide și stabile.
Surprinzător, leul nu a urmat tendința valutelor din regiune în aceste 3 luni, ca urmare a două cauze majore: interesul speculativ a fost afectat de perspectivele negative de politică monetară, practic randament în scădere, iar aspectele tehnice au impulsionat speculatorii după ce Euro/Ron a depășit pragul critic de rezistență al ultimilor 3 ani, 4.3-4.32, în condițiile unui trend ascendent.
În ultimii ani, moneda națională a arătat o slăbiciune evidentă față de euro în momentele de aversiune față de risc la nivel global: 38% în criza financiară din iulie 2007 – martie 2009, 7% la primele temeri legate de situația din Grecia spre a doua jumătate a lui 2010 și 8% începând cu luna mai 2011 când criza deficitelor s-a extins în întreaga regiune.
Ce se va întâmpla oare cu leul la următorul val de panică globală și cât de aproape este acesta? “Suntem foarte aproape de un astfel de moment, trendul pozitiv recent al burselor de acțiuni este epuizat și corecția va afecta valutele de risc și în special pe cele cu dobândă superioară. Totuși, leul va fi mai puțin afectat decât zlotul și forințul pentru că randamentul scăzut în viitor a fost inclus în preț. Cel mai probabil scenariu pentru moneda națională este o revenire spre 4.3, care va stârni din nou interesul cumpărătorilor pentru că trendul ascendent Euro/Ron rămâne intact” apreciază analiștii Admiral Markets.
Leul nu va fi afectat de viitorul moment de panică globală
20 martie 2012, 21:09
Ultima modificare în 9 martie 2019, 01:37
Săptămâna aceasta, leul a rupt lanțul regional și a fost singura monedă care s-a depreciat, în timp ce zlotul și forintul s-au apreciat puternic. Analiștii de la Admiral Markets spun că un nou moment de pabnică globală se apropie dar că, leul va fi mai puțin afectat decât celelalte monede locale, existând șanse chiar ca moneda națională să se întoarcă spre pragul de 4,3 lei.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook