Pieţele valutare, ca şi cele de acţiuni, au devenit extrem de tensionate încă de luni după amiază, pe fondul întârzierii unor decizii ferme ale liderilor europeni pentru a stopa criza datoriilor suverane care riscă să arunce în aer sistemul bancar european cu expunere pe bondurile Greciei.
După ce indicii de pe Wall Street au pierdut ieri peste 2%, astăzi bursele europene continuau în aceeaşi tendinţă descendentă.
Pe piaţa valutară, tensiunile se manifestau cu precădere pe perechea euro/dolar, euro pierzând circa 0,34% în raport cu dolarul, până la un curs de 1,369.
Deprecierea euro în raport cu dolarul s-a transmis şi asupra monedei naţionale, cursul dolarului american urcând la referinţa BNR cu 1,65% (5,18 bani), până la 3,1818 lei.
De asemenea, cursul francului elveţian a urcat cu circa 2,4 bani, până la 3,5280 lei.
Ora 12.20
Moneda naţională a continuat în această dimineaţă tendinţa descendentă începută ieri, cursul euro urcând pe interbancar cu circa 0,7% faţă dimineaţa de luni, până la 4,355 lei. Deprecierea leului era însă mult mai redusă de cea a monedelor din regiune, zlotul şi forintul.
În jurul orei 12.20, zlotul se tranzacţiona pe piaţa valutară la circa 4,353 zloţi/euro, cotaţie cu 1,8% mai mare decât cea din prima parte a sesiunii de luni. Situaţia zlotului părea să se tempereze faţă de ieri, întrucât luni seară cursul urcase până la 4,36 zloţi/euro.
Cel mai mult pierdea faţă de ieri dimineaţă pe interbancar forintul, mai exact 2,4%, cursul urcând până la 298,3 forinţi/euro, după ce ieri pe vremea asta se tranzacţiona la 291 forinţi/euro.
Totuşi, leul şi forintul continuau tendinţa descendentă începută ieri după amiază, pe când zlotul dădea semne de stabilizare.