În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru dolarul american a coborât mai pronunţat, cu 1,72 bani (0,49%), până la 3,5023 lei.
Încă din primele tranzacţii de azi de pe piaţa valutară, leul dădea semne de întărire, dealerii spunând că primeşte un ajutor din partea BNR acre vinde valută pentru Finanţe.
Ora 11:45
Moneda naţională continua să se aprecieze consistent pe piaţa valutară în această dimineaţă, cursul euro coborând cu încă un ban faţă de referinţa anunţată ieri de BNR, dealerii fiind de părere că banca centrală vinde acum din valuta atrasă recent de Ministerul Finanţelor.
În jurul orei 11:45, perechea euro-leu se situa pe piaţa interbancară în jurul a 4,533 lei, cu mai mult de un ban sub cursul anunţat ieri de BNR, de 4,5442 lei. Acesta este un minim al ultimelor 27 de zile.
„Explicaţia pentru întărirea leului este că intervine BNR, vânzând din valuta atrasă recent de Finanţe. Probabil BNR nu se simte confortabil cu acest nivel de curs, dorind un leul mai tare, şi acum profită de emisiunea în euro derulată de Ministerul Finanţelor. Lucrul ăsta îi ajută şi la inflaţie, dar nu foarte mult. Politic vorbind, celor de la BNR le place să fie the good guys (băieţii buni n.r.)”, a declarat un dealer pentru Capital.
În regiune, zlotul polonez aproape că stagna în raport cu euro, iar forintul maghiar se întărea cu circa 0,15%. Faţă de închiderea de ieri, leul consemna cea mai mare apreciere din regiune, de 0,3%.