"Două lucruri au ajutat leul să revină în asemenea măsură azi. Într-o primă fază a fost vorba de intervenţiile BNR, apoi ei probabil au considerat că poate nu e bine să vândă atâta valută. Şi au apelat la alt instrument, şi anume la creşterea ratelor de dobândă la lei. Cum s-a întmplat asta? A plafonat la 6 miliarde de lei sumele acordate prin licitaţiile Repo, deşi azi expirau împrumuturi de 12 miliarde lei", a explicat un dealer pentru Capital.
Potrivit lui este posibil ca şi declaraţiile guvernatorului să fi ajutat leul, dar impactul semnificativ a venit din primele două lucruri menţionate mai sus.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat azi o referinţă de 3,6997 lei, în coborâre cu 9,75 bani (2,57%).
Ora 12:30
Moneda naţională s-a apreciat brusc şi consistent pe piaţa valutară, la scurt timp după declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu cu ocazia raportului pe inflaţie. Cursul euro cobora cu peste 8 bani faţă de maximul istoric anunţat vineri de BNR.
În jurul orei 12:00, cursul euro s-a prăbuşit pe piaţa interbancară cu circa 6 bani în doar o jumătate de oră, de la 4,624 lei până la 4,565 lei.
Comparativ cu referinţa record de vineri, de 4,6481 lei, cursul euro cobora cu peste 8 bani.
Ulterior, cursul a reînceput să urce, spre 4,59 lei, în jurul orei 12:35.
Întărirea accelerată a leului pe piaţa valutară a survenit pe fondul declaraţiilor lui Isărescu, conform cărora BNR a făcut profit „bunicel” din prima rambursare către FMI, şi nu pierdere aşa cum susţineau unii analişti.
Ora 9:30 Leul recuperează teren luni dimineaţa pe interbancar, până la 4,625 lei/euro
Moneda naţională deschidea aproape în stagnare luni dimineaţa în raport cu euro pe piaţa interbancară, comparativ cu închiderea de vineri. Vestea bună este că faţă de referinţa record anunţată vineri de BNR, cursul euro cobora consistent, cu peste 2 bani (0,5%), până la 4,625 lei.
Vineri seară, leul a închis pe interbancar la 4,6242 lei/euro, cu aproape 2,5 bani sub referinţa anunţată în aceeaşi zi de BNR. Practic, vineri euro a stabilit un maxim istoric la cursul oficial, de 4,6481 lei.
Luni dimineaţă, în jurul orei 9:30, euro se tranzacţiona pe interbancar în jurul închiderii de vineri, între 4,624 lei şi 4,625 lei, piaţa fiind destul de liniştită.
În regiune, principalele monede fluctuau de asemenea în jurul închiderii de vineri. Astfel, zlotul polonez creştea uşor, cu 0,1%, până la 4,065/euro, iar forintul maghiar scădea uşor, cu 0,1%, până la 278,28/euro.
Reinflamarea cursului de schimb s-a produs începând de joi, pe fondul amânării pronunţării Curţii Constituţionale cu privire la rezultatul referendumului din 29 iulie. După ce inţial a anunţat amânarea pronunţării până pe 12 septembrie, Curtea a revenit şi a spus că va decide asupra validării sau invalidării referendumului de suspendare a preşedintelui Băsescu la sfârşitul lunii august.