Ieri, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,5740 de lei, iar dolarul american la 3,6997 de lei.
Tot ieri,moneda naţională s-a apreciat brusc şi consistent pe piaţa valutară, la scurt timp după declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu cu ocazia raportului pe inflaţie. Cursul euro cobora cu peste 8 bani faţă de maximul istoric anunţat vineri de BNR.

"Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să gă­sească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau cutare. Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societăţii ro­mâ­neşti realitatea. Şi realitatea este aceas­ta: depindem de pieţele interna­ţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finan­ţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a spus, ieri, Isărescu.

La ora transmiterii acestei ştiri, premierul Victor Ponta se află la sediul BNR, pentru o discuţie cu guvernatorul BNR, scrie Evenimentul zilei.

Un dealer a spus ieri pentru Capital că leul s-a apreciat după ce BNR a intervenit pe piaţă. Totodată, el a precizat că BNR a plafonat la 6 miliarde de lei sumele acordate prin licitaţiile Repo.

Gramul de aur a fost cotat marţi la 189,7182 lei, mai puţin cu 1,3733 lei (0,71%), comparativ cu valoarea de 191,0915 lei, stabilită în şedinţa anterioară.