Problemele din Grecia, coroborate cu tendința de apreciere a monedei europene, trag în jos leul. În timp ce monedele din regiune se apreciază, leul scade din cauza fragilității economiei româești și a legăturilor puternice cu sistemul bancar elen, conform analizei X-Trade Brokers România.
Euro a câștigat, săptămâna trecută, 2,5% în fața dolarului american și 4,24% în fața frencului elvețian. Trendul de creștere al monedei europene a fost pornit de adoptarea de către Parlamentul de la Atena a măsurilor de austeritate și vânzări de active în valoare totală de 78 miliarde euro, fapt care a permis UE eliberarea tranșei următoare din pachetul financiar de ajutor stabilit în 2010. Iar la apreciere participă și așteptările referitoare la majorarea dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană în ședința de săptămâna aceasta, care ar urma să ridice nivelul de la minimul istoric de 0,25% până la un maxim de 1,5%.
„Detaliile celui de-al doilea pachet UE-FMI pentru Grecia, care ar urma să icnludă și participarea sectorului privat, vor fi cunoscute în septembrie”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. „S&P a avertizat că sub forma curentă a planului ratingul țării ar fi coborât la default. Pentru moment însă pericolul imediat a fost eliminat, iar piețele au răsuflat ușurate, ceea ce s-a văzut în performanța euro”, a adăugat acesta, menționând că leul s-a evidențiat în mod negativ.
Forintul maghiar s-a apreciat însă față de euro cu 1,55%, iar zlotul polonez cu 1,74%. „Piețele par a se feri deocamdată de leu, fapt pus pe seama veștilor mai slabe din economie, dar și a legăturii dintre sectorul bancar românesc și cel grecesc”, spune Victor Safta. Consumul intern rămâne scăzut, prudența normelor de creditare limitează potențialul de creștere al acestuia, ritmul utilizării fondurilor europene este, de asemenea, scăzut, iar arieratele din zona companiilor de stat au depășit , în primul trimestru, 4% din PIB. Cu toate acestea, factorii de risc nu ar fi împiedicat leul să se aprecieze în rând cu monedele din regiune, însă apropierea de Grecia a atârnat semnificativ în balanță.
„Băncile cu capital grecesc ar putea fi nevoite să se bazeze pe alte resurse decât cele provenite de la „bază” pentru a-și extinde activitatea de creditare, dar aceasta ar însemna costuri mai mari. Băncile repsective ar putea deveni, în consecință, mai rezervate în oferirea de finanțare econmiei reale”, spune șeful X-Trade Brokers. Dar consolidarea leului deasupra pargului de 4,2 față de euro pare totuți destul de fragilă, în condițiile în care stingerea temporară a temerilor legate de Grecia ar putea deschide calea unor aprecieri pe termen scurt.