Acalmie pe piața de capital în prima ședință de tranzacționare a săptămânii. Indicii Bursei de Valori au înregistrat scăderi pe linie, în timp ce leul s-a mai apreciat puțin față de euro.
Bursa a deschis ziua în creștere, însă a trecut foarte repede pe scădere, în linie cu direcția în care merg piețele europene. Cotațiile BVB se află însă la niveluri destul de ridicate față de sfârșitul anului trecut, cu aprecieri de peste 10% pentru principalii indici, aprecieri înregistrate în cea mai mare parte luna trecută. Ceea ce indică posibilitatea unei stagnări sau chiar a unei ușoare corecții pe termen scurt, suficient pentru ca trendul „să își tragă sufletul”.
Tendința de a tranzacționa mai puțin atunci când piața este pe scădere s-a manifestat și astăzi, la fel ca în primele luni ale anului, când bursa avea o lichiditatea foarte scăzută pe depreciere, semn că investitorii nu sunt dispuși să vândă la orice preț. Lichiditatea de astăzi s-a situat la mai puțin de jumătate din media din acest an, respectiv aproximativ cinci milioane de euro față de o medie de 11,4 milioane euro.
Acțiunile Fondului Proprietatea au rămas în topul preferințelor investitorilor, valoarea transferurilor ridicându-se la circa 10 milioane lei. Cotația FP a fost însă în ușoară scădere, de 0,55%, până la 0,6055 lei pe acțiune. Cotația se află la aproximativ jumătatea valorii activului net, de 1,1691 lei pe tiltu.
Indicele compozit BET-C a scăzut cel mai mult, cu 1,2% față de înhiderea de vineri, ajungând la 3.584 puncte. Indicele BET a coborât cu 1,19% până la 5.996 puncte, iar indicele SIFurilor BET-FI s-a depreciat cu 0,79%, până la 26.948 puncte.
Moneda națională a mers în sens contrar cotațiilor bursiere, leul crescând ușor față de euro, de la 4,1146 lei pe euro la sfârșitul săptămânii trecute până la 4,1084 lei pe euro. Rata inflației anualizate publicată astăzi de INS, ajunsă la 8,01% la sfârșitul lui martie, nu a influențat cursul de schimb. Pe termen mediu inflația mai mare ar putea chiar ajuta leul față de euro, dacă speculatorii vor avea semnale că BNR ar putea majora dobânda de politică monetară, în prezent de 6,25%.
Și față de dolarul american s-a apreciat leul. După ce vineri a închis cursul oficial la 2,856 lei pe dolar, moneda națională a urcat până la 2,8412 lei pe dolari. Aprecierea leului față de valuta americană ar trebui să contrabalanseze scumpirea internațională a barilului pe petrol, iar astfel prețul combustibililor la pompă să nu se modifice. Deocamdată, însă, companiile producătoare de carburanți nu iau în calcul ieftiniri.