Deprecierea accelerată a monedei naționale din ultima perioadă atrage tot mai multe avertizări ale specialiștilor cu privire la consecințele pe care le vor suporta românii.
Cunoscutul economist Cristian Socol atrage atenția că România se află deja într-o recesiune profundă, în condițiile în care sustenabilitatea fiscală și monetară sunt amenințate de pericole tot mai mari.
”România se află într-o recesiune profundă”
Iar devalorizarea monedei naționale este efectul dezechibrelor macroeconomice ce se adâncesc.
”Cursul de schimb valutar la bănci se apropie de 5 lei / euro. Rate mai mari la creditele în valută, facturi mai mari la utilități, chirii mai mari, plăți mai mari la bunurile ale căror prețuri sunt exprimate în euro.
România se află într-o recesiune profundă, toți indicatorii care indică sustenabilitatea fiscală și monetară au depășit pragul de alertă.
Indicatorii de adecvare ai rezervelor internaționale se deteriorează semnificativ.”, a scris Socol vineri pe Facebook.
Economistul a explicat, într-o altă postare pe internet, care este principala cauză a deprecierii monedei naționale, dar și care ar putea fi modalitatea prin care această tendință să fie stopată.
Soluțiile pentru reducerea deficitului balanței comerciale
”10 miliarde euro importuri mai mari decât exporturile în primele 7 luni. Plus circa jumătate de miliard euro mai mare decât anul trecut.
Dezechilibrul din balanța comercială (exporturi minus importuri) se adâncește îngrijorător. Datele INS de azi arată că s-a ajuns la 7 luni din 2020 la un deficit comercial de aproape 10 miliarde euro, în creștere față de aceeași perioadă din anul 2019.
Soluțiile pentru reducerea deficitului balanței comerciale au fost prezentate anul trecut în 3 lucrări în cadrul Consiliului de Programare Economică, instituție desființată de guvernarea instalată după 4 nov 2019.
Structural, reducerea deficitului balanței comerciale se poate face prin implementarea Producției în România, indiferent dacă aceasta este realizată de companii cu acționariat românesc sau străin.
Altfel, incapacitatea de a stimula producția internă conduce la deficite gemene și implicit la presiune pe cursul de schimb. Este ceea ce vedem în ultimele zile, când cursul leu / euro a ajuns la maxime istorice.”, a scris Cristian Socol pe Facebook.