În ceea ce priveşte dolarul, aprecierea monedei americane faţă de leul este de 1,19%. Şi francul elveţian s-a apreciat faţă de leu, un franc fiind cotat la 3,7020 lei. Ieri francul elveţian era cotat la 3,6971 lei.
Pentru azi, BNR a anunţat pentru a patra oară consecutiv un maxim absolut al cursului euro sau al patrulea minim istoric al leului. În ultimele şase zile, în ciuda atingerii de patru minime consecutiv, leul a pierdut numai 1% în raport cu euro.
“Azi, perechea euro/leu a fost mai puţin tranzacţionată decât ieri, cotaţia cea mai de sus la care s-a încheiat o tranzacţie fiind de 4,4515. Au mai fost 9 tranzacţii de 9 milioane euro încheiate la 4,45. Minimul la care s-a tranzacţionat euro a fost de 4,4455. Intervalul este destul de strâns. Cursul mediu ponderat cu volumul a fost de 4,4490, ceea ce ne arată că acolo sus este piaţa”, a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, azi s-a înregistrat totodată şi cel mai ridicat curs mediu ponderat din istorie, peste cel din şedinţa din 1 mai în care piaţa locală era închisă şi s-a tranzacţionat doar la Londra la maximul de 4,46/euro.
Polonezii apără cursul cu fonduri europene, noi cu bani de la FMI
În regiune, monedele aveau o evoluţie mixtă. Forintul maghiar cădea semnificativ, cu 0,7%, până la 296,34/euro, în vreme ce zlotul polonez se aprecia extrem de uşor, datorită vânzării de fonduri europene de către o bancă comercială deţinută de stat.
“Polonezii au fost în stare să atragă suficiente fonduri europene şi acum au din ce valută să vândă şi să apere puţin zlotul, pe când noi apărăm leul cu bani împrumutaţi”, a adăugat dealerul.
Criza din Grecia este principalul factor care afectează nu numai leul şi BVB, dar şi celelalte monede şi burse.
BNR va apăra pragul de 4,45/euro
“Deprecierile din prezent sunt cauzate în principal de criza din Grecia. Noi suntem destul de expuşi la un faliment al Greciei. În momentul în care se va întâmpla un exit al Greciei, vom avea o criză acută de încredere greu de cuantificat ca efecte. Evenimentul Lehman Brothers va fi mic prin comparaţie cu efectul ieşirii Greciei din zona euro”, a explicat dealerul.
“În ciuda deprecierii care se vede, leul a fost ajutat de BNR ca să se stabilizeze sub 4,45. Acesta e un prag psihologic important, pe care BNR cred că va încerca să îl apere, dacă nu vor fi presiuni semnificative din partea ordinelor comerciale”, a conchis dealerul.