Leul s-a depreciat, joi, faţă de euro, cu 0,09%, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3126 lei pentru moneda europeană, la cel mai mare valoare din ultimele patru luni, în creştere cu 0,42 bani comparativ cu miercuri, când euro a fost cotat la 4,3084 lei.
Dolarul american a pierdut, însă, teren în faţa monedei naţionale, BNR stabilind un curs de 3,0794 lei, în scădere cu 3,41 bani (1,10%), comparativ cu valoarea de 3,1135 lei, consemnată în şedinţa precedentă.
Gramul de aur a fost cotat, joi, la 133,0408 lei, în scădere cu 1,3275 lei (0,99%) comparativ cu 134,3683 lei, valoarea stabilită miercuri.
Erorile produse la Parlament’ prin votul privind reducerea TVA la alimentele de bază şi la ridicarea la 2.000 de lei a pragului de impozitare a pensiilor a influenţat cursul de schimb al leului, a declarat, joi, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu.
‘Dacă acum două zile s-au depreciat celelalte monede din regiune, miercuri a venit rândul leului să se deprecieze’, a spus Vasilescu, comentând că erorile produse la Parlament prin votul privind reducerea TVA la alimentele de bază şi la ridicarea la 2.000 de lei a pragului de impozitare a pensiilor a influenţat cursul de schimb al leului, ‘care câteodată are sensibilităţile lui, iar ieri leul a fost sensibil’.
Deputaţii au adoptat marţi, cu unanimitate – 290 voturi, un act normativ ce vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. De asemenea, deputaţii au adoptat şi un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.
SURSA: Agerpres