Moneda naţională a pierdut faţă de euro 0,5 bani în ziua în care membrii Curţii Constituţionale au pus capăt crizei politice, prin invalidarea referendumului. Mai exact, referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost valid sub aspectul organizării, dar nu a fost întrunit cvorumul cerut de lege respectiv de 50% plus unu.
Faţă de dolar, leul s-a apreciat cu 0,41% faţă de cursul anunţat ieri de BNR, de 3,6404 lei. Astăzi cursul de schimb leu/dolar comunicat de banca centrală este de 3,6255 de lei.
Moneda națională va beneficia de o apreciere pe termen scurt ca urmare a invalidării referendumului de suspendare a președintelui Traian Băsescu, însă pe termen lung scandalul politic va continua va afecta leul, coroborat cu perspectiva alegerilor de pe final de an, spun dealerii.
“Va fi o apreciere a leului de scurtă durată, probabil spre 4,45 lei/euro, un prim suport fiind pe la 4,4750 lei/euro. Pentru că pe termen mai lung, scandalul politic va continua, întrucât e greu să vezi Președinția coabitând cu Guvernul”, a declarat un dealer pentru Capital.
Până în momentul deciziei Curții Constituționale, cursul sărise puțin de 4,50 lei, apoi după decizie străinii au vândut puțin euro și leul s-a apreciat ușor, cursul revenind sub 4,50 lei.
“În continuare avem cerere comercială naturală care presează leul atâta timp cât nu avem intrări pe măsură de valută”, spune dealerul.
Străinii mizează ușor pe leu
“Probabil acum străinii încearcă o mică poziție de a paria pe o ușoară apreciere a leului. Pe termen lung răul a fost făcut. Atâta timp cât ai alegeri și scandal politic, nu aș paria pe leu. Cel puțin nu la randamentele astea de 6%. Poate pe la 8%-9%”, adaugă dealerul.
Potrivit lui, randamentele oferite de România sunt neatractive în raport cu riscul. Titlurile românești la 5 ani emise ultima oară au randament de 6,1-6,2%, pe când titlurile unei țări extrem de stabile cum este Polonia au randamente de aproape 4,5%, ceea ce o face mult mai atractivă din punct de vedere al randamentului raportat la risc.
“Pe termen lung, cursul ar trebui să stea mai degrabă peste 4,5 lei, decât sub acest prag. Depinde ce va face și BNR”, a conchis dealerul.