În jurul orei 18:45, leul era cotat pe piaţa interbancară de afară la 4,212/euro, respectiv la 2,923 lei/dolar. De asemenea, în raport cu francul elveţian leul se întărea până la cotaţia de 3,496/CHF.

Moneda naţională a pierdut azi 0,25% (1,07 bani) în faţa euro la cursul de referinţă al BNR, până la 4,2517 lei/euro, în vreme ce în faţa francului elveţian leul a coborât cu 0,19% (0,68 bani), până la 3,5134 lei/CHF. În raport cu dolarul american, leul a stagnat, câştigând doar marginal 0,02%, până la 2,9596 lei/dolar.

“Pentru moment, participanţii la piaţă probabil îşi vor concentra atenţia asupra aprobării de către parlamentul elen a măsurilor de austeritate, ceea ce înseamnă că presiunile de depreciere ar putea continua. În acest context, o tendinţă de depreciere uşoară pare probabilă, mai ales deoarece pierderile recente nu au fost oprite de acţiuni ale băncii centrale. Totuşi, în ceea ce priveşte şedinţa de astăzi, nu credem că leul va înregistra pierderi semnificative de la nivelul curent”, spuneau economiştii ING într-un raport din această dimineaţă.

Într-un raport de ieri, economiştii Raiffeisen afirmau că presiunea de depreciere a leului s-ar putea disipa treptat cu găsirea unor soluţii adecvate la datoriile Greciei, astfel încât aceştia vedeau un curs de 4,15 lei/euro pentru luna septembrie şi de 4,10 pentru finalul anului.

Analiştii ING prognozează un curs de 4,20 lei/euro atât pemtru sfârşitul lunii septembrie, cât şi pentru finalul de an.