Leul se devalorizează, pragul de 4,3 lei/euro se apropie

Valoarea cursului leu/euro în cadrul şedinţei valutare interbancare s-a apropiat de 4,29 lei/euro, spre sfârşitul zilei. BNR a anunţat o referinţă de 4,2552. După ce în ultimele luni leul a dat dovadă de o evoluţie stabilă, fluctuând în intervalul de 4,20-4,25 lei/euro, cursul a sărit de acest prag psihologic. BNR a anunţat pentru astăzi un curs de 4,2552 lei/euro. Leul a avut în ultimele zile un uşor trend de depreciere, dar fără a ieşi din intervalul de variaţie.I

Valoarea cursului leu/euro în cadrul şedinţei valutare interbancare s-a apropiat de 4,29 lei/euro, spre sfârşitul zilei. BNR a anunţat o referinţă de 4,2552.

După ce în ultimele luni leul a dat dovadă de o evoluţie stabilă, fluctuând în intervalul de 4,20-4,25 lei/euro, cursul a sărit de acest prag psihologic. BNR a anunţat pentru astăzi un curs de 4,2552 lei/euro. Leul a avut în ultimele zile un uşor trend de depreciere, dar fără a ieşi din intervalul de variaţie.

Ieri a fost pe intraday o zi premonitorie, euro tranzacţionându-se la valori maxime de peste 4,25 lei. Astăzi, şedinţa valutară a început la 4,2450 lei/euro. Cursul a fluctuat în prima jumătate a zilei între 4,2450-4,2550 lei/euro. În a doua jumătate a şedinţei, leul s-a depreciat puternic, cursul avansând până la aproape 4,29 lei/euro. La ora 16:30, tranzacţiile erau în jurul valorii de 4,28 lei/euro.

Cotaţia de astăzi este recordul ultimelor aproape şase luni. În 26 martie BNR anunţase un curs de referinţă de 4,2723 lei/euro.


UPDATE – Tranzacţiile mai mari ne-au corelat mai bine cu regiunea

Potrivit lui Ioan Bîrle, dealer-şef la Banca Transilvania, evoluţia leului de astăzi a fost motivată de o mai bună corelare cu trendul regiunii. Astfel, forintul maghiar şi zlotul polonez au avut evoluţii similare de depreciere accentuată.

„A fost o volatilitate mai mare în piaţă şi ne-am putut corela mai bine cu regiunea. Nu a fost o scădere mai puternică decât la zlot, de exemplu” precizează el. „Nu văd un motiv evident, eventual poate fi vorba de o revenire a unei aversiuni faţă de risc”, apreciază Bîrle.

Astăzi în piaţă au fost tranzacţii mai multe decât de obicei. Trebuie menţionat faptul că volumul începe să fie în creştere, semn că perioada de activitate intensă nu este departe.