Deficitul bugetar şi de cont curent mare, lipsa finanţărilor externe, scăderea producţiei industriale şi a consumului stau la baza previziunilor pesimiste privind evoluţia cursului de schimb în 2009.

Deprecierea leului nu a mai putut fi oprită, la finele anului trecut, nici de remiterile muncitorilor romåni din străinătate, care ridicau, de obicei, moneda naţională în decembrie. Perspectivele pentru 2009 arată chiar mai rău.

În ultima lună din 2008, cursul de schimb a fluctuat în jurul nivelului de 3,9 lei/euro. „Leul a urmat acelaşi curs cu monedele din regiune. Diferenţa este dată de faptul că, în ţările Europei Centrale şi de Est, presiunile pe deprecierea monedelor au fost cauzate de scăderile de dobåndă. La noi, în schimb, deprecierea leului a fost determinată de incertitudini, schimbări politice, înrăutăţirea perspectivelor asupra deficitului bugetar la 4%, precum şi de statisticile negative privind scăderea producţiei industriale şi a retailului“, spune economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

Previziunile tuturor analiştilor au fost astfel depăşite cu mult de amploarea deprecierii leului. La începutul lunii septembrie, aceştia vedeau pentru finalul anului 2008 un curs euro/leu cuprins între 3,4 lei şi 3,6 lei. La mijlocul lunii noiembrie, după ce criza financiară se instaurase deja în Romånia, aşteptările s-au înrăutăţit spre nivelul de 3,8 – 3,85 lei pentru finalul anului, dar chiar şi aceste estimări s-au dovedit ulterior foarte optimiste.

Depreciere de peste 5%

140-23928-25frontinvest111.jpgPentru 2009, analiştii previzionează continuarea deprecierii, gradul de incertitudine fiind mult mai mare. Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, spune că „mingea este în mare parte în terenul Guvernului, BNR luånd pånă acum toate măsurile pe care le putea lua. Dacă noul executiv nu va lua măsuri pentru corecţia deficitului bugetar, cursul mediu în 2009 va trece uşor peste nivelul de patru lei pentru un euro“. Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican, susţine că presiunile pe curs se vor menţine şi în prima jumătate a anului, generate, în principal, de eforturile care vor trebui făcute pentru a restrånge deficitul de cont curent. Chiar dacă vede o fluctuaţie între 3,9 lei şi 4,1 lei pentru un euro, cursul mediu îl previzionează tot peste nivelul de 4 lei.

Rozalia Pal anticipează o volatilitate foarte mare pe parcursul anului, cursul putånd fluctua între 3,7 lei şi 4,1 lei, cu o depreciere de 5%-6% faţă de anul 2008, „asta în cazul în care nu vom avea parte de şocuri extreme“. Analiştii de la Merrill Lynch analizează detaliat evoluţia cursului leu/euro, previziunile mergånd pånă spre sfårşitul anului 2010. Astfel, pentru finele primului trimestru din acest an, un euro se va schimba la 4,25 lei, urmånd ca la sfårşitul lunii iunie nivelul acestuia să fie de 4,5 lei. După acest prag însă, leul îşi va relua tendinţa de apreciere pe termen lung, ajungånd la 4,10 lei un euro la finele lunii septembrie şi din nou la 4 lei la sfårşitul anului. Pentru decembrie 2010, Merrill Lynch anticipează un curs de 3,4 lei/euro.

Revenirea din a doua jumătate a anului, în cazul unui program de guvernare realist şi al ajustării deficitelor, va fi ajutată şi de reducerile de dobåndă pe care le va face, probabil, banca centrală în 2009. Primele reduceri sunt aşteptate în februarie şi aprilie, dar analiştii consideră că vor avea o amploare redusă (0,25%-0,5%). Cu toate acestea, Merrill Lynch consideră că BNR ar putea coborî nivelul dobånzii de politică monetară pånă la 8,75% la sfårşitul acestui an.

140-23927-25_raducraciun_01_c.jpg«Necesitatea ajustării deficitului de cont curent şi politica monetară restrictivă vor pune în continuare presiune pe evoluţia cursului de schimb în 2009.»
Radu Crăciun, director investiţii Interamerican

140-23929-25frontinvest222.jpg