„Americanii cer chinezilor să aprecieze yuanul, dar pe de altă parte inundă piețele de capital cu dolari. Chinezii răspund simplu: creștem yuanul, dar vindem toate obligațiunile americane deținute”, spune Alexander Fleischer, Head of Fixed Income and Research la Erste-Sparinvest.
Astfel, „războiul valutar” este mai mult politic și ține de negociere. Mai mult, specialiștii EAM arată că deprecierea monedei naționale poate fi pozitivă doar pe termen scurt pentru acoperirea deficitelor sau pentru achitarea mai ușoară a datoriilor, dar pe termen mediu și lung efectele sunt mai mult negative.
De altfel, estimările EAM arată că toate monedele din Europa Centrală și de Est se vor aprecia în următorul an, trendul ascendent al valutelor fiind necesar pentru creșterea productivității din fiecare țară. „Nu este suficient să ai salarii mici pentru a atrage capacități de producție din statele dezvoltate ale Europei, trebuie să ai o productivitate bună, altfel investitorii nu vor veni”, a declarat Peter Svoboda, Product Specialist pentru zona ECE la EAM. Iar creșterea productivității este obligatorie pentru îndeplinirea programului de convergență și adoptarea monedei euro.
Totodată, economiile ECE au nevoie de o creștere de cel 1,5% anual pentru a recupera față celelalte state europene, pentru creșterea PIB cu 1,5% fiind suficientă absorbția fondurilor europene.
Moneda națională a României este văzută la un nivel de 4,1 lei/euro la sfârșitul anului viitor, în ușoară creștere față de nivelul din prezent, de peste 4,3 lei/euro. Pe termen mai lung, cotația ar trebui chiar să coboare sub pragul de 4 lei/euro.
Leul se va aprecia până la 4,1 lei/euro în 2011
22 octombrie 2010, 16:36
Ultima modificare în 22 octombrie 2010, 19:36
Nu există, de fapt, un război al valutelor conform analiștilor de la Erste Asset Management (EAM). Lupta de depreciere renminbi-ului chinez versus dolarul american este mai mult o negociere.
Etichete: curs,
curs de schimb,
curs de schimb, leu, euro, prognoze economice, crestere economica, bnr,
curs valutar
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Leul se depreciază masiv
- Un vot greșit care a dat cursul peste cap
- Euro trece de pragul de 4,3 lei
- Euro s-a oprit din creștere față de dolar
- Isărescu dorește să fie un naș la nunta leului cu euro
- Euro ajunge la 4,2940 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate
- De ce grâul nu e o marfă ca oricare alta?
- Statul vrea ca ratele să fie plătite la cursul BNR
- Cum au ajuns Patriciu și Isărescu să se certe pe curs
- Isărescu: Vânzarea de valută nu este o cheltuială, este un avantaj