Leul se zbenguie cat ii permite hatul inflatiei

saptamanii trecute.Piata valutara a fost supraturata de oferta de devize, fiind rare zilele in care cererea a fost mai mare. Aparitia BNR in piata a coincis si va coincide cu momentele in care cresterea leului ar periclita politica de tintire a inflatiei si a aprecierii sale real pozitive fata de cosul euro-dolar.Cantitatea mare de devize existenta se datoreaza, in primul rand, intrarilor venite pe filiera celor care muncesc in strainatate, de la care se asteapta aducerea in tara, pana la finele

saptamanii trecute.Piata valutara a fost supraturata de oferta de devize, fiind rare zilele in care cererea a fost mai mare. Aparitia BNR in piata a coincis si va coincide cu momentele in care cresterea leului ar periclita politica de tintire a inflatiei si a aprecierii sale real pozitive fata de cosul euro-dolar.Cantitatea mare de devize existenta se datoreaza, in primul rand, intrarilor venite pe filiera celor care muncesc in strainatate, de la care se asteapta aducerea in tara, pana la finele anului, a circa trei miliarde de euro. Lor li s-au adaugat investitiile facute pe pietele de capital, in special pe cea imobiliara.Bancile nu au putut profita de excesul de lichiditate, din cauza faptului ca expunerea pe pozitii de cumparare (long) nu poate depasi 10% din capitalul lor.Evolutia in „dinti de ferastrau” a dolarului, inceputa in ianuarie s-a mentinut si in mai. Dupa atingerea maximului de 33.429 lei in 7 mai, dolarul a scazut vinerea trecuta la 33.299 lei, cel mai redus curs al lunii trecute.Pentru iunie este de asteptat ca euro sa depaseasca pragul de 41.000 lei, putand urca pana la 41.500 lei. Evolutia dolarului va fi mai putin previzibila, ea fiind influentata de ceea ce se va intampla cu paritatea.Saptamana trecuta, euro a inregistrat pe pietele internationale o apreciere de aproape 3,5 centi americani, urcand de la 1,1931 la 1,2297 dolari, dupa ce scazuse la jumatatea lunii la 1,1782 dolari.Cresterea se datoreaza atat factorilor geopolitici, cat si celor economici. La tensiunile din Irak s-au adaugat declaratiile Casei Albe privind riscurile teroriste mari cu care s-ar putea confrunta SUA pana in ianuarie 2005. Din punct de vedere economic, reducerea cererii de locuri de munca din America si mentinerea unui pret ridicat al petrolului au fost cauze majore ale scaderii dolarului. Pe de alta parte, indicii germani Ifo si ZEW au inregistrat in mai o tendinta pozitiva, contribuind, la randul lor, la cresterea monedei unice.Analistii internationali vorbesc deja despre posibilitatea ca euro sa urce la 1,24 dolari, chiar daca Banca Centrala Europeana s-a aratat dispusa sa reduca dobanda de referinta in cazul in care pretul petrolului nu va scadea.Deprecierea dolarului fata de euro s-a reflectat in pretul unciei de aur, care a urcat la peste 394 dolari. Reamintim ca pretul unciei a ajuns in ianuarie la 430,50 dolari – cel mai ridicat din ultimii 15 ani.La bursa la termen din Sibiu raportul leu/euro cu scadenta iunie a stagnat la 41.150 lei, dupa ce in saptamanile precedente fusese atins un maxim de 41.500 lei. Raportul leu/dolar a cunoscut miscari ample ale pretului futures pentru aceeasi scadenta, coborand de la 34.700 la 34.000 lei.Paritatea cu scadenta iunie a fost cotata intre 1,1950 si 1,2259 dolari. Pentru septembrie, euro a urcat de la 1,1950 dolari, in urma cu doua saptamani, la 1,22 dolari.

„Euro a crescut surprinzator”

Minodora Budin, broker Terra Consulting Bucuresti

Paritatea euro/dolar a inregistrat la finele lunii un salt relativ surprinzator, depasind pragul de rezistenta de la 1,22 dolari, apropiindu-se chiar de 1,23 dolari, valori care nu au mai fost atinse de la inceputul lunii aprilie. Motivele scaderii monedei americane sunt urmatoarele: datele economice din zona Statelor Unite ale Americii care au dezamagit investitorii; volatilitatea foarte ridicata a paritatii euro/dolar pe pietele internationale; tensiunile geopolitice determinate de situatia din Irak; temerile ca in orice moment ar putea avea loc noi atacuri teroriste.Pe termen scurt, se asteapta o testare a valorilor de 1,2350 – 1,2400 dolari. In momentul in care paritatea va ajunge la aceste limite, este bine sa calculam, pe termen scurt, o posibila retragere pana in jurul pragului de 1,20. Pe termen mediu, trebuie luata in calcul o retragere pana la pragul suport de 1,18 dolari.