Leul si euro s-au ingrasat in Ajun

Decembrie a fost una dintre cele mai agitate luni ale acestui an. Evolutia monedei nationale si a celei europene au dinamizat piata la termen sibiana, volumul tranzactiilor fiind de peste 130 miliarde lei.Operatorii sibieni nu mizeaza pe un euro mai puternic in ianuarie 2002 fata de sfarsitul acestui an. Daca in piata paritatii euro/dolar cotatiile au variat intre 89 si 90,5 centi, nefiind realizate insa contracte, in schimb in piata raportului leu/euro, pentru scadenta ianuarie, tranzactiile s-

Decembrie a fost una dintre cele mai agitate luni ale acestui an. Evolutia monedei nationale si a celei europene au dinamizat piata la termen sibiana, volumul tranzactiilor fiind de peste 130 miliarde lei.
Operatorii sibieni nu mizeaza pe un euro mai puternic in ianuarie 2002 fata de sfarsitul acestui an. Daca in piata paritatii euro/dolar cotatiile au variat intre 89 si 90,5 centi, nefiind realizate insa contracte, in schimb in piata raportului leu/euro, pentru scadenta ianuarie, tranzactiile s-au realizat la un pret de 28.800 lei/euro. In acelasi timp hedgerii au decis sa isi acopere riscurile valutare prin tranzactionare de optiuni de tip CALL. Astfel, pentru scadenta decembrie cele 450 de optiuni s-au realizat la un pret de exercitare de 28.500 lei, cu prime de 300.000 lei/optiune. Pentru ianuarie au fost realizate 300 de optiuni la un pret de exercitare de 29.000 lei, cu prime de 450.000 lei/optiune.
Pentru ianuarie dolarul este cotat la 32.250 lei
Evolutia monedei nationale de la sfarsitul anului a animat piata leu/ dolar de la Sibiu, pretul de cotare coborand cu nu mai putin de 660 lei, ceea ce inseamna ca vanzatorii au obtinut un profit insemnat. Daca in data de 10 decembrie pretul futures al dolarului a atins un maxim de 32.121 lei (concomitent cu atingerea maximului in piata spot), incepand de a doua zi pretul de cotare a scazut in continuu. In 13 decembrie pretul futures a fost de 31.905 lei/dolar, a doua zi coborand la 31.830 lei. Cea mai importanta corectie, de 140 lei, a avut loc in data de 18 decembrie, cand pretul a fost stabilit la 31.610 lei, pentru ca dupa alte doua zile cotatia sa coboare la 31.440 lei.
Aprecierea fara precedent a leului in fata dolarului a atras atentia jucatorilor (in special a speculatorilor) din piata futures a dolarului. „Ultimele saptamani, animate de evolutia spectaculoasa a cursului leu/dolar pe piata interbancara, au amintit brokerilor sibieni de perioada agitata a ringurilor cu strigare. Sfarsitul de an era si a redevenit o ocazie pentru speculatori de a-si rotunji veniturile. Daca evolutia in dinti de ferastrau a dolarului se va mentine si la inceputul anului viitor, atunci contam pe o crestere a numarului jucatorilor pe dolar, tinand cont si de faptul ca investitorii romani au vazut in permanenta in aceasta moneda o alternativa de investitie”, declara vicepresedintele BMFMS, Alice Oprea.
Primele cotatii de cumparare pentru scadenta ianuarie 2002 au fost afisate in data de 14 decembrie si au fost de 32.250 lei/dolar. Vanzatorii le-au considerat prea scazute, refuzand oferta. Numai ca in data de 18 decembrie a aparut marea surpriza: au fost tranzactionate 100 de contracte la un pret de 31.900 lei/dolar. A doua zi insa contractele au fost realizate la 32.250 lei, pentru ca, inainte cu o zi de inchiderea bursei, cotatiile din piata sa fie de 31.905 lei la cumparare si 32.199 leia la vanzare.
Radu Limpede, seful departamentului analiza la agentia de brokeraj futures HTI Financial, apreciaza ca „incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie, BNR a lasat piata valutara sa fluctueze liber, dar acest lucru s-a produs pe fondul presiunii in favoarea leului, data de apropierea Sarbatorilor (firmele au vanat lei pentru prime, iar populatia pentru cadouri). Presiunea importatorilor in favoarea valutelor forte avusese loc cu ceva timp inainte. Cursul valutar ar trebui reasezat, asadar, cat mai rapid, in conditiile in care investitiile straine directe din perioada urmatoare se anunta destul de mici (si, oricum, esalonate in timp), investitiile de portofoliu se lasa asteptate (si nici nu dispun de un cadru legislativ favorabil), iar contul „erori si omisiuni”, care ne-a finantat in ultimii trei-patru ani balanta de plati externe, devine periculos ca pondere in perspectiva aderarii la UE, in timp ce tari precum Elvetia, Cipru si chiar Luxemburg sau Olanda sunt supuse presiunilor de a asigura o transparenta sporita a fluxurilor financiare. Anul 2001 se va fi incheia, probabil, cu atingerea tintei deficitului fiscal (intern) de 3,5% din PIB, iar bugetul pe 2002 – aprobat la timp, pentru prima oara in ultimii 12 ani – contine un linistitor nivel de 3%, adica exact tinta anuala a tarilor din euro-zona. Presiunea ar putea veni insa indirect de pe segmentul salariilor si bugetelor interne ale regiilor si companiilor nationale, unde nemunca a continuat sa fie platita”.
Paritatea euro/dolar
a fost stabila
Paritatea euro/dolar a avut, in perioada 13 – 20 decembrie, o evolutie destul de stabila, restransa la plus/minus un cent. Dupa decizia luata de Rezerva Federala Americana de a reduce cu 0,25 procente rata dobanzii de refinantare, decizie care nu a surprins prea mult pietele financiare internationale, moneda europeana a cunoscut o usoara crestere. Astfel, de la 89,88 centi, in data de 13 decembrie, aceasta a urcat a doua zi la 90,4 centi.
Pe pietele financiare internationale, moneda unica europeana a atins, in data de 17 decembrie, un nivel maxim al ultimelor sase saptamani in raport cu dolarul american. Pe fondul usoarei cresteri a indicelui IFO al mediului de afeceri din Germania, euro a urcat pe pietele spot pana la nivelul de 90,80 centi. In aceeasi zi, la Sibiu, pretul de cotare a fost stabilit la 90,6 centi, pentru ca a doua zi sa scada cu peste o jumatate de cent, la 90,02 centi/euro. Urmatoarele doua zile au fost stabile pentru moneda unica europeana. Miercuri, 19 decembrie, pretul de cotare a coborat la 90 de centi, pentru ca a doua zi euro sa fie tranzactionat la un pret de 89,75 centi.
In piata options a paritatii, majoritatea optiunilor tranzactionate au fost de tip CALL. Acestea s-au realizat la un pret de 90 de centi, primele platite de cumparatori fiind cuprinse intre 40.000 si 110.000 lei/ optiune. Acest pret a pus vanzatorii in pozitii castigatoare, avand in vedere trendul luat de moneda europeana. Optiunile PUT au fost tranzactionate „in afara banilor”, la un pret de 88,5 centi, primele platite fiind de 5.000 lei/optiune.