Prețurile la produsele alimentare, inclusiv legume și fructe, majorate de secetă, evoluția leului și efectul statistic de bază de anul trecut sunt principalele riscuri de depășire a prognozei inflației în 2012.
Ultimul raport asupra inflației prezentat de Banca Națională a României (BNP) a lăsat neschimbată prognoza de 3,2% pentru rata anuală în 2012, ceea ce ar însemna că ținta de inflație va fi respectată (3% plus, minus un punct procentual, conform benzii de variație).
„Pe întreaga perioadă de referinţă, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută a rămâne în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintelor centrale, situându-se în cea mai mare parte a timpului la valori apropiate de 3%. Abateri semnificative de la acest nivel sunt anticipate a fi, în principal, rezultatul unor efecte statistice de bază, având, astfel, un caracter temporar“, precizează raportul.
Totuși, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenția că există riscuri preponderente de creștere a inflației în acest an. Principalele riscuri identificate de BNR vin mai mult din zona prețurilor alimentare volatile și nu din zona prețurilor administrate care sunt în echilibru. În plus deprecierea din ultimele două luni a leului (contrar evoluțiilor monedelor regionale care au fost de apreciere în această perioadă) și dependența sistemului bancar românesc de cel european sunt alte riscuri menționate de guvernator.
Scenariu pesimist: inflaţie anuală de 4,5% în 2012
Leul nu s-a depreciat doar față de euro, ci și față de dolar (aproape 20%). „Este puțin vizibilă acum această depreciere față de dolar din cauza faptului că la nivel internațional prețul petrolului a scăzut“, a precizat Isărescu, dând astfel un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluţii care se vor resimţi în inflaţie.
Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, sugerează că ținta BNR de 3% este amenințată nu doar de efectul statistic de bază al inflației bune de anul trecut la care ne raportăm anul acesta, ci și de seceta prelungită și accentuată atât la nivel intern, cât și internațional. Practic, seceta va antrena scumpiri la materiile prime de bază, la produsele agricole și chiar la legume și fructe în perioada următoare. Jucători de pe piața cerealelor susțin că prețul mondial la tona de grâu a ajuns deja la un nivel record, un fel de maxim istoric, dar șansele ca prețul la tona de grâu să ajungă anul acesta la 300 de euro nu sunt deloc excluse. Celor doi factori li se adaugă evoluția leului, monedă care a devenit extrem de sensibilă la incertitudinile fiscale și politice din ultimele luni.
De asemenea, „economia slăbită a României și anul acesta și anul viitor (tot timpul avem revizuiri numai în jos ale creșterii economice) este un fapt care face tot mai dificile deciziile băncii centrale“, precizează Dumitru.
Economistul-șef al ING Bank, Vlad Muscalu, spune că „presiunile pe creșterea prețurilor la alimente și deprecierea leului sunt chiar mai mari decât au fost anticipate și noi mergem pe o rată anuală a inflației de 4,5%“.
În plus, Guvernul a revizuit în scădere prognoza de creștere economică de la 1,5% la 1,2%, iar PIB-ul nominal este estimat în proiectul de rectificare bugetară că va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creştere, de la 3,3 la 4%. Teoretic, un deflator mai mare va presupune şi o inflaţie mai mare la final de an faţă de prognoza actuală a BNR, de 3,2%.