Leul va fi aparat de milioane de euro

chiar mai mult, daca luam in calcul numeroasele previziuni ale analistilor. Pentru a calma spiritele, ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a anuntat imediat ca preturile la carburanti, energie electrica si gaze naturale vor fi mentinute pana la sfarsitul anului, in ciuda cresterii euro. Numai ca vom incepe 2004 cu o noua gaura in buzunare.Dupa o saptamana in care a injectat mai multe zeci de milioane de euro in piata valutara, pentru a tine euro sub pragul de 40.000 lei, BNR a fost nevoita sa

chiar mai mult, daca luam in calcul numeroasele previziuni ale analistilor. Pentru a calma spiritele, ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a anuntat imediat ca preturile la carburanti, energie electrica si gaze naturale vor fi mentinute pana la sfarsitul anului, in ciuda cresterii euro. Numai ca vom incepe 2004 cu o noua gaura in buzunare.Dupa o saptamana in care a injectat mai multe zeci de milioane de euro in piata valutara, pentru a tine euro sub pragul de 40.000 lei, BNR a fost nevoita sa accepte cotatiile care aparusera de cateva zile pe ecranele dealerilor: 40.000 lei/euro. Cursul mediu atins vinerea trecuta de moneda unica pe piata romaneasca a fost de 40.153 lei, deprecierea leului fata de sfarsitul lui 2002 apropiindu-se de 15%. Dolarul american s-a mentinut sub pragul de 34.000 lei, cursul de miercurea trecuta fiind mai mare cu doar 91 de lei, comparativ cu finele anului trecut.Tendinta de apreciere a euro si cresterea volumului pe care il ocupa acesta in rezerva valutara a impus BNR o modificare a cosului valutar din 2004. Proportiile vor creste de la 60% euro – 40% dolar, la 70% – 30%, pentru a reflecta mai exact ponderea monedei unice in schimburile comerciale ale Romaniei. Oricum, BNR este gata sa se infrunte cu euro, rezerva sa valutara permitandu-i acest lucru. Unele informatii aparute in presa au aratat ca banca centrala este gata sa cheltuiasca cateva sute de milioane de euro pe care ii agonisese incepand cu luna august din piata valutara.La doar o zi dupa cresterea euro, un comunicat anunta ca, „in conformitate cu strategia de actiuni proactive anuntata inca din luna august, avand ca obiectiv atingerea tintei de inflatie de 14% stabilita pentru anul 2003 si de 9% pentru 2004, Banca Nationala a Romaniei a hotarat majorarea cu un punct procentual a dobanzii sale de interventie, de la 20,25% la 21,25%”. Aceasta a fost a treia majorare a dobanzii de sterilizare a lichiditatii de pe piata interbancara pe care banca centrala a operat-o in mai putin de patru luni.
Piata valutara este dominata de tarile asiaticePana acum cativa ani, piata monetara era reglata in functie de trei monede: dolarul, marca germana si yenul japonez. Acum ea a devenit bipolara, dolarul si euro asigurand 80% din tranzactiile internationale. Pe de alta parte, Rezerva Federala Americana si Banca Centrala Europeana dispun de numai 20% din rezervele de schimb care le-ar putea permite interventii in pietele monetare. Cele doua mari institutii financiare depind acum de bancile centrale asiatice, care detin in conturile lor 70% din rezervele mondiale. De aceea, interventiile pe care Banca Centrala a Japoniei le face pentru a deprecia moneda nipona au efecte si asupra paritatii euro/dolar, asa cum s-a intamplat si in cursul saptamanii trecute, dupa ce euro a atins maximul istoric de 1,1977 dolari.Fanilor monedei americane ar trebui sa le reamintim ca puterea acesteia vine din acceptarea ei la nivel mondial, in lipsa unui alt etalon. Dolarul a mai cunoscut si altadata caderi spectaculoase, asa cum s-a intamplat in anii ‘90, cand el a fluctuat comparativ cu moneda nipona intre 80 si 120 yeni. In ultimii ani, euro a crescut de la 0,85 la 1,19 dolari, ceea ce reprezinta o scadere de 30% a monedei americane.Pe termen lung, dolarul sta sub presiunea deficitelor majore – cel al balantei de plati si cel al bugetului -, fiecare avand o valoare de 5% din PIB-ul federal. De aici vine fragilitatea monedei americane, dupa ce presedintele Bush a demarat planul de scadere a impozitelor cu peste 700 miliarde dolari in urmatorii zece ani. A fost nevoie doar de un anunt venit din partea Trezoreriei (ca nivelul capitalurilor straine investite in America a scazut in luna septembrie), si euro a urcat in doua zile de la 1,1720 la 1,1977 dolari, cresterea spectaculoasa a economiei americane (cu 7,2%) in trimestrul al treilea fiind data imediat uitarii.Desigur, la scaderea dolarului au contribuit si alti factori, inclusiv cei speculativi. Declansarea „razboiului textilelor” intre SUA si China, atentatele sangeroase din Turcia, cresterea pretului aurului au fost tot atatea motive de scadere a dolarului. Daca la inceputul lui noiembrie se parea ca euro va cobori spre pragul de 1,12 dolari, miercurea trecuta acesta s-a apropiat de pragul istoric de 1,20 dolari. Urmatoarele zile au fost mai calme, cei care au vandut incepand sa isi culeaga profiturile, vinerea trecuta dimineata paritatea fiind cuprinsa in piata londoneza intre 1,1881 si 1,1915 dolari.

„1,20 dolari pentru un euro, doar o chestiune de timp”
Pentru a analiza din punct de vedere fundamental evolutia paritatii, trebuie luate in considerare, in primul rand, datele economice din euro-zona si din Statele Unite. Un rol important il vor avea strategiile politice si militare ce se vor pune in aplicare pentru Orientul Mijlociu. Nu trebuie uitate raporturile dolar/yen si euro/yen, interventiile Bancii Japoniei avand un rol important in evolutia paritatii euro/dolar.Din punct de vedere tehnic, pragurile suport ale paritatii euro/dolar se afla in jurul valorilor de 1,1800 dolari, unde se intrevad interese de cumparare, acestea coborand apoi spre 1,1735, respectiv 1,1650 dolari. Testarea pragului de rezistenta de 1,20 dolari ramane doar o problema de timp, urmatoarea rezistenta puternica, dar nu imposibil de atins, fiind cea de 1,2275 dolari.

„euro va scadea pentru scurt timp”
Chiar daca majoritatea analistilor dadeau, pentru sfarsitul anului, drept sigura o revenire a monedei americane, se pare ca vom asista la situatia contrara. Euro ramane invingatorul acestui an, evolutia sa surprinzatoare din ultima perioada proiectand paritatea euro/dolar catre un incredibil 1,25 dolari, la inceputul anului viitor. Aceasta supozitie se bazeaza pe temerea existenta in piete ca Statele Unite vor declansa un razboi comercial cu scopul reducerii deficitului sau comercial. Pe termen scurt insa, este foarte posibila o corectie a paritatii pe fondul datelor economice incurajatoare de peste Ocean, fiind de asteptat o scadere a cursului spre pragul de 1,17 dolari, ceea ce va aduce si o corectie a cursului leu/euro sub pragul de 40.000 lei, lucru dorit si de BNR, in timp ce dolarul ar trebui sa urce catre un nivel de 34.000 lei, ceea ce ar mentine aprecierea real pozitiva a leului la doua puncte procentuale fata de inflatie.